Handelsblatt: Ποιον χρειάζεται περισσότερο ο Τσίπρας

Handelsblatt: Ποιον χρειάζεται περισσότερο ο Τσίπρας

Ο γερμανικός Τύπος αναφέρεται εκτενώς στην αντιπαράθεση Νίκου Κοτζιά και Πάνου Καμμένου

Το σύνολο σχεδόν του γερμανικού Τύπου αναφέρεται σήμερα στην παραίτηση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, με την οικονομική εφημερίδα Handelsblatt να σημειώνει, ότι ο Αλέξης Τσίπρας έπρεπε να διαλέξει ανάμεσα σε Κοτζιά και Καμμένο, ανάλογα με το ποιόν χρειάζεται περισσότερο αυτή τη στιγμή.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά «σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις αναλυτών στη Αθήνα, ο Τσίπρας έπρεπε να ζυγίσει ποιον χρειάζεται περισσότερο. Και αυτός είναι ο δεξιός λαϊκιστής Καμμένος, ο οποίος με τους δέκα βουλευτές του μικρού δεξιού κόμματος ΑΝΕΛ εξασφαλίζει στον Τσίπρα την πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο». Το δημοσίευμα τονίζει ακόμη, ότι «για τον Τσίπρα δεν υπάρχει σήμερα εναλλακτικός κυβερνητικός εταίρος».

Το περιοδικό Spiegel στη διαδικτυακή του έκδοση αναφέρεται στην παραίτηση, αλλά και στην αντιπαράθεση ανάμεσα στον υπουργό Εξωτερικών και τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, εκτιμώντας ότι ο Νίκος Κοτζιάς «αισθανόταν, ότι δεν είχε την υποστήριξη του Αλέξη Τσίπρα». Σημειώνει ακόμη, ότι «το επόμενο διάστημα ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας θα αναλάβει και τα καθήκοντα του υπουργού Εξωτερικών».

Η Neue Zürcher Zeitung αναφέρει ότι «στους κόλπους του κυβερνητικού συνασπισμού στην Ελλάδα έχει ξεσπάσει μεγάλη διαμάχη, όσον αφορά την προτεινόμενη λύση της σύγκρουσης που κρατά εδώ και δεκαετίες για την ονομασία της γειτονικής χώρας. Οι ρωγμές γίνονται όλο και βαθύτερες. Η διένεξη εντός της ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με τον συμβιβασμό για το όνομα προκάλεσε το πρώτο επώνυμο θύμα. Την Τετάρτη ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς ανακοίνωσε την παραίτησή του».

Προσθέτει ότι «το μακεδονικό ζήτημα δίχασε ακόμη περισσότερο τους ούτως ή άλλως τόσο διαφορετικούς εταίρους. Παρ' όλα αυτά είχαν συμφωνήσει να αποφύγουν μέχρι τις επόμενες εκλογές του χρόνου τυχόν επεισόδια και να επιδείξουν ενότητα. Προκειμένου να συνδράμει στην επίτευξη λύσης για το ονοματολογικό, το οποίο κινδυνεύει και εξαιτίας του αποτυχημένου δημοψηφίσματος, ο πρωθυπουργός θα αναλάβει στο εξής και το υπουργείο Εξωτερικών».

Για το ίδιο θέμα η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung αναφέρει, ότι «ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς παραιτήθηκε ξαφνικά την Τετάρτη. Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανέλαβε ο ίδιος το υπουργείο. Είχε προηγηθεί μια έντονη αντιπαράθεση μεταξύ του Κοτζιά και του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου, ο οποίος εκπροσωπεί τον δεξιό λαϊκιστικό εταίρο του αριστερού ΣΥΡΙΖΑ του Τσίπρα».