VMRO προς Ζάεφ: Ας τελειώσουμε τώρα με τη συζήτηση στη Βουλή

VMRO προς Ζάεφ: Ας τελειώσουμε τώρα με τη συζήτηση στη Βουλή

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επαναλαμβάνει τον ισχυρισμό ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι επιζήμια

Αμετακίνητο στις θέσεις του εμφανίζεται το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης της ΠΓΔΜ, VMRO-DPMNE, παρά την παρέμβαση των ΗΠΑ να προχωρήσει άμεσα η Συμφωνία των Πρεσπών. Σε σημερινή του ανακοίνωση ζήτησε να ολοκληρωθεί άμεσα η συζήτηση στη Βουλή, αφού, όπως ισχυρίζεται, όσα έπρεπε να ειπωθούν έχουν ήδη διατυπωθεί. Μάλιστα, οι εναπομείναντες βουλευτές του κόμματος που είχαν εγγραφεί στον κατάλογο των ομιλητών, δεν θα ασκήσουν το δικαίωμα τους προκειμένου να τερματιστεί η συζήτηση.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επαναλαμβάνει στην ανακοίνωσή του τον ισχυρισμό ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι επιζήμια για τα εθνικά συμφέροντα της ΠΓΔΜ και κανείς βουλευτής του, όπως σημειώνει, δεν πρόκειται να ψηφίσει την πρόταση της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ για τροποποίηση του συντάγματος.

Η συζήτηση στην Ολομέλεια για αναθεώρηση του Συντάγματος άρχισε τη Δευτέρα και σύμφωνα με τον Κανονισμό του Κοινοβουλίου μπορεί να διαρκέσει έως και δέκα ημέρες. Μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης θα ακολουθήσει ψηφοφορία. Για την έγκριση της πρότασης απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων (80 στους 120 βουλευτές), προκειμένου η διαδικασία τροποποίησης του Συντάγματος να προχωρήσει στα επόμενα στάδια.

Εν τω μεταξύ και σήμερα όπως και τις προηγούμενες δύο ημέρες, δεν διαπιστώθηκε καμία μετακίνηση κομμάτων ή βουλευτών από τις θέσεις τους, οπότε διαφαίνεται ότι είναι αρκετά δύσκολο να βρεθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία.

Ο πρόεδρος της Βουλής της ΠΓΔΜ, Ταλάτ Τζαφέρι, γνωστοποίησε ότι η συζήτηση θα συνεχιστεί την Παρασκευή. Στην αυριανή συνεδρίαση της Βουλής, θα εξετασθεί νομοσχέδιο που έχει καταθέσει η κυβέρνηση για εργασιακά θέματα, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.