Ρωσικό υποβρύχιο κρύφτηκε στον βυθό και έγινε «αόρατο»

Ρωσικό υποβρύχιο κρύφτηκε στον βυθό και έγινε «αόρατο»

Ανήκει στην κλάση των υβριδικών υποβρυχίων Kilo που έχουν ανησυχήσει τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ

Το ντιζελοηλεκτροκίνητο υποβρύχιο του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας Κρασνονταρ, της κλάσης των υβριδικών Kilo απενεργοποίησε όλα τα συστήματά του και παρέμεινε στον βυθό στο πλαίσιο άσκησης δήλωσε ο εκπρόσωπος του στόλου Αλεξέι Ρούλεφ σύμφωνα με την ιστοσελίδα navyrecognition.

«Στο πλαίσιο της άσκησης το υποβρύχιο έκατσε στον βυθό σε βάθος 20 μέτρων από την επιφάνεια. Σύμφωνα με την αποστολή έμεινε με κλειστά όλα τα συστήματα ενέργειας για δύο ώρες και το πλήρωμα σταμάτησε κάθε δραστηριότητα. Τα αναγκαία καθήκοντα διενεργήθησαν από το απολύτως απαραίτητο προσωπικό» δήλωσε ο εκπρόσωπος. «Μετά το πέρας της άσκησης αυτής αναδύθηκε με επιτυχία και συνέχισε τις ασκήσεις μάχης» πρόσθεσε ο Ρούλεφ.

Το να «ξαπλώνει» ένα υποβρύχιο στον βυθό είναι αναγκαίο μέρος του εκπαιδευτικού κύκλου. Σύμφωνα με τον Ρούλεφ «σε μια πραγματική κατάσταση είναι πιθανό να χρειαστεί ένα υποβρύχιο να «ξαπλώσει» στον βυθό προκειμένου να αποφύγει τον εντοπισμό του από τον αντίπαλο».

Τα υποβρύχια της κλάσης αυτής που στην Ρωσία ονομάζεται «Project 636.3», έχουν ανησυχήσει το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ καθώς μπορούν να εκτοξεύσουν τον πύραυλο κρουζ kalibr που έχει βεληνεκές περί τα 2.500 χιλιόμετρα.