Δύσκολες στιγμές για τη Μέρκελ

Δύσκολες στιγμές για τη Μέρκελ

Η οδυνηρή ήττα της CSU που προβλέπουν οι δημοσκοπήσεις αναμένεται να δώσει το έναυσμα για εξελίξεις

Ένας ακόμη μεγάλος «πονοκέφαλος» έρχεται να προστεθεί στη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ με τις σημερινές εκλογές στη Βαυαρία. Μία εκλογική διαδικασία, η οποία για δεκαετίες ήταν αδιάφορη, αφού η Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU) διατηρούσε την απόλυτη πλειοψηφία για το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, σήμερα φαίνεται να εξελίσσεται σε θρίλερ. Την ίδια ώρα, οι αμφισβητήσεις για την ίδια εντός του κόμματός της αυξάνονται, με πιο χαρακτηριστική αυτή του Βόλφγκανγκ Σόμπλε, ο οποίος χθες υποστήριξε ότι η Μέρκελ «δεν είναι πλέον τόσο αδιαμφισβήτητη» όπως τις προηγούμενες τετραετίες, αν και, όπως είπε, θεωρεί «πιθανή» την επανεκλογή της στην προεδρία των Χριστιανοδημοκρατών στο κομματικό συνέδριο τον προσεχή Δεκέμβριο – εφόσον η ίδια το θελήσει.

Ο ίδιος όμως δεν απέκλεισε ακόμη και το ενδεχόμενο να αποσυρθεί η κυρία Μέρκελ. Αποφασιστικοί παράγοντες θεωρούνται οι σημερινές εκλογές στη Βαυαρία και τα αποτελέσματα που θα παρουσιάσουν οι Χριστιανοκοινωνιστές (CSU), αλλά πολύ περισσότερο για το ίδιο της το κόμμα, το CDU, η εκλογική αναμέτρηση που θα διεξαχθεί σε δύο εβδομάδες στο κρατίδιο της Έσσης. Οι εκλογές «θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μεγάλες αλλαγές» και ενδεχομένως «να έχουν και επιπτώσεις για την ομοσπονδιακή πολιτική και συνεπώς και για το κύρος της καγκελαρίου», τόνισε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Την ίδια ώρα, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να αυξηθεί και η εσωκομματική πίεση στους συγκυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες να αποχωρήσουν από την κυβέρνηση σε περίπτωση που υποστούν σοβαρές απώλειες στις εκλογικές αναμετρήσεις στα δύο κρατίδια. Αλλά και η ίδια η Άνγκελα Μέρκελ φαίνεται να μην αποκλείει εξελίξεις στον κυβερνητικό συνασπισμό, όπως αναφέρει η Deutsche Welle. Απαντώντας σε δημοσιογραφική ερώτηση για τις πιθανές συνέπειες των εκλογών της Βαυαρίας σε ό,τι αφορά τη σταθερότητα του συνασπισμού με τους Σοσιαλδημοκράτες, δήλωσε πως και η ίδια γνωρίζει «ότι δεν ζούμε σε πολύ εύκολες εποχές».

Οδυνηρή ήττα προβλέπουν οι δημοσκοπήσεις

Οι δημοσκοπήσεις πάντως προβλέπουν οδυνηρή ήττα για το CSU. Σύμφωνα με μια από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, η οποία διενεργήθηκε από το Ινστιτούτο INSA για την εφημερίδα Bild, η CSU περιορίζεται μόλις στο 33%, ακολουθούν οι Πράσινοι με 18%, η Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) με 14%, οι Ελεύθεροι Ψηφοφόροι με 11%, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) με 10% και οι Φιλελεύθεροι (FDP) με 5,5%. Αν τα προγνωστικά επαληθευθούν, ένα πιθανό κυβερνητικό σχήμα θα περιελάμβανε την CSU, την FDP και τους Ελεύθερους Ψηφοφόρους ή, όπως συμβαίνει στην Έσση και στην Βάδη-Βυρτεμβέργη, μόνο την CSU και τους Πράσινους.

Αυτό ωστόσο που μοιάζει αναπόφευκτο για τους Χριστιανοκοινωνιστές είναι η εσωτερική κρίση της επόμενης μέρας. Ήδη ο Χορστ Ζεεχόφερ παίρνει αποστάσεις από την ευθύνη για την προεκλογική στρατηγική του κόμματος, για την οποία, όπως λέει, αποφασίζει ο διάδοχός του στην Πρωθυπουργία του κρατιδίου και εκ νέου υποψήφιος Πρωθυπουργός, Μάρκους Σέντερ. Ο τελευταίος από την πλευρά του θεωρεί ότι το κόμμα του «χρεώνεται» την προσφυγική πολιτική της Άνγκελα Μέρκελ, η οποία επιβάρυνε ιδιαίτερα το κρατίδιο της Βαυαρίας, που μετατράπηκε σε βασική πύλη εισόδου προσφύγων και μεταναστών από την λεγόμενη «βαλκανική διαδρομή». Αυτή ακριβώς η πολιτική έχει γίνει κατ΄επανάληψη η αφορμή προστριβών του κ. Ζεεχόφερ με την κυρία Μέρκελ, προκαλώντας συζητήσεις ακόμη και σχετικά με ενδεχόμενη αποχώρηση της CSU από την Χριστιανική Ένωση με το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα ( CDU).

Ο πρόεδρος της CSU ήταν όμως ο υποκινητής και της τελευταίας ενδοκυβερνητικής κρίσης, γύρω από την συμπεριφορά του επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών Χανς - Γκέοργκ Μάασεν, στα βίαια επεισόδια ξενοφοβίας στο Κέμνιτς της Σαξονίας.

Σήμερα, η Βαυαρία των 70.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, των 13 εκατομμυρίων κατοίκων, της βαριάς βιομηχανίας, του 18,3% του ΑΕΠ της χώρας και του χαμηλότερου ποσοστού ανεργίας στην ομοσπονδία, έχει για πρώτη φορά αποκτήσει έναν κομματικό σχηματισμό δεξιότερα της CSU, κάτι που ο πατριάρχης του κόμματος Φαντς Γιόζεφ Στράους είχε καταφέρει να εμποδίσει. Αντιθέτως, η επιλογή του Χορστ Ζεεχόφερ να προκαλεί συνεχώς προβλήματα στην Άνγκελα Μέρκελ, φέρνει πρώτα από όλα γκρίνια και φθορά στο δικό του κόμμα που τον θεωρεί υπεύθυνο για τους τριγμούς στα θεμέλια του κυβερνητικού συνασπισμού.

Οι κάλπες στην Βαυαρία θα κλείσουν απόψε στις 19:00 (ώρα Ελλάδος) και αμέσως μετά θα ξεκινήσει η μετάδοση των αποτελεσμάτων. Ξεκάθαρη εικόνα ωστόσο αναμένεται αργότερα το βράδυ.

Όσο για τις εκλογές στο κρατίδιο της Έσσης, η συγκυβέρνηση Χριστιανοδημοκρατών/Πρασίνων υπό τον Φόλκερ Μπουφιέ φαίνεται να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, CDU, CSU και SPD καταγράφουν απώλειες σχεδόν 10 μονάδων, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.