Σαρωτικό το πέρασμα του Μάικλ από τη Φλόριντα – Φόβοι για πολλούς νεκρούς

Σαρωτικό το πέρασμα του Μάικλ από τη Φλόριντα – Φόβοι για πολλούς νεκρούς

Μάχη με το χρόνο δίνουν οι διασώστες για τον εντοπισμό επιζώντων κάτω από τα ερείπια

Τις «πληγές» της μετράει η Φλόριντα μετά το σαρωτικό πέρασμα του κυκλώνα Μάικλ. Μέχρι στιγμής οι νεκροί υπολογίζονται σε τουλάχιστον 12, όμως οι αρχές εκφράζουν φόβους ότι η λίστα των θυμάτων θα αυξηθεί δραματικά. Την ίδια ώρα, τα σωστικά συνεργεία δίνουν μάχη με το χρόνο για να εντοπίσουν επιζώντες κάτω από τα ερείπια που άφησε πίσω του ο κυκλώνας.

Οι εικόνες είναι σοκαριστικές. Ολόκληρη η πόλη παραδόθηκε στον κυκλώνα και σπίτια κατέρρευσαν σαν χάρτινοι πύργοι.

Τουλάχιστον 12 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε Φλόριντα, Τζόρτζια, Βόρεια Καρολίνα και Βιρτζίνια.

«Περιμένω πως ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί σήμερα και αύριο», δήλωσε στο CNN ο Μπροκ Λονγκ, επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Αντιμετώπισης Εκτάκτων Καταστάσεων (FEMA). «Ελπίζουμε ότι δεν θα αυξηθεί δραματικά».

Ο Λονγκ κάλεσε κοινότητες όπως η Μέξικο Μπιτς, όπου πολλές κατοικίες σαρώθηκαν από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας κατά 3,7 έως 4 μέτρα, να προχωρήσουν στην ανοικοδόμηση με τέτοιο τρόπο ώστε τα κτίρια να αντέχουν σε μελλοντικές καταιγίδες.

«Είναι ΟΚ αν θέλεις να ζήσεις στην ακτή ή πάνω σ' ένα βουνό όπου σημειώνονται πυρκαγιές ή ό,τι άλλο, όμως οι κατασκευές σου πρέπει να έχουν υψηλότερες προδιαγραφές». «Αν είναι να ανοικοδομήσουμε, ας το κάνουμε σωστά».

Πάντως, μετά την καταστροφή που άφησε πίσω του, ο Μάικλ εξασθένησε προχωρώντας προς τις νοτιοανατολικές ΗΠΑ, όμως εξακολουθεί να συνοδεύεται από ισχυρούς ανέμους και καταρρακτώδεις βροχές που προκαλούν πλημμύρες στην Τζόρτζια, τη Βόρεια και τη Νότια Καρολίνα και τη Βιρτζίνια.

Νωρίς σήμερα το πρωί (τοπική ώρα) είχε μετακινηθεί προς τον Ατλαντικό ωκεανό βορειοανατολικά του Νόρφολκ, όπως ανακοίνωσε το Εθνικό Κέντρο παρακολούθησης των κυκλώνων (NHC).

Η ηλεκτροδότηση είχε διακοπεί σήμερα το πρωί σε 1,1 εκατομμύριο σπίτια και επιχειρήσεις από τη Φλόριντα μέχρι τη Βιρτζίνια, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.