Νέα επίθεση Τραμπ κατά της Fed: Είναι εκτός ελέγχου

Νέα επίθεση Τραμπ κατά της Fed: Είναι εκτός ελέγχου

Η ομοσπονδιακή τράπεζα τρελάθηκε, είχε τονίσει ο Αμερικανός πρόεδρος αναφερόμενος στην πολιτική της Fed για τα επιτόκια

Συνεχίζει τις επιθέσεις του κατά της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ. Σε δηλώσεις του, σήμερα, χαρακτήρισε τη Fed «εκτός ελέγχου» και «υπερβολικά άκαμπτη» κι επανέλαβε ότι κάνει λάθος σε ό,τι αφορά την αύξηση των επιτοκίων. Ωστόσο, όπως είπε, δεν πρόκειται να απολύσει τον πρόεδρο, Τζέι Πάουελ, όμως είναι απογοητευμένος με την πολιτική που ακολουθεί.

Νωρίτερα, ο βασικός οικονομικός σύμβουλός του Τραμπ, Λάρι Κούντλοου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC, είχε τονίσει πως η ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα είναι ανεξάρτητη και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, δεν υπαγορεύει την πολιτική της, σχολιάζοντας τις χθεσινές δηλώσεις του προέδρου, ο οποίος είχε τονίσει πως «η Fed τρελάθηκε».

«Ξέρουμε ότι η Fed είναι ανεξάρτητη» υπογράμμισε ο κ. Κούντλοου. «Αυτό που συνέβη χθες (Τετάρτη) ήταν, κατά την άποψή μου, μια φυσιολογική διόρθωση στην κερδοσκοπική αγορά» σχολίασε, αναφερόμενος στη μεγάλη πτώση της Wall Street. Όταν ρωτήθηκε μάλιστα για την πορεία της αμερικανικής κεφαλαιαγοράς, υποστήριξε ότι «δεν έχει ιδέα» πόσο διάστημα θα διαρκέσει αυτή η διόρθωση.

Η άνοδος των επιτοκίων, αλλά και οι ανησυχίες των επενδυτών για τον εμπορικό πόλεμο των ΗΠΑ με την Κίνα, οδήγησαν σε πτώση το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης και πολλές άλλες χρηματαγορές σε όλον τον κόσμο.

Χθες, σε συνέντευξή του στο δίκτυο Fox, ο Τραμπ είχε χαρακτηρίσει πολύ επιθετικό τον τρόπο, με τον οποίο η Fed χειρίζεται τη νομισματική πολιτική. Εξέφρασε επίσης την επιθυμία του να είναι λιγότερο επιθετική, επειδή, όπως είπε, πιστεύει ότι κάνουν τεράστιο λάθος.

Σε αντίθεση με την παράδοση που ακολουθούσαν οι προκάτοχοί του, να μην μιλούν δημοσίως για την πολιτική της Fed, ο Τραμπ δεν διστάζει να την επικρίνει, ιδίως σε ό,τι αφορά το θέμα των επιτοκίων.

Ο Κούντλοου, από την πλευρά του, επισήμανε ότι η αμερικανική οικονομία είναι σε άριστη κατάσταση, με πολύ χαμηλούς δείκτες ανεργίας και ισχυρή ανάπτυξη και, κυρίως, χωρίς ισχυρές πληθωριστικές πιέσεις. Η αύξηση των επιτοκίων είναι «ένδειξη οικονομικής υγείας, είναι κάτι που πρέπει να καλωσορίζουμε και όχι να φοβόμαστε... Ο πρόεδρος δεν υπαγορεύει την πολιτική της Fed... Είναι ανεξάρτητοι. Θα κάνουν αυτό που πρέπει να κάνουν».

Ένας αξιωματούχος της Fed είπε ότι η κεντρική τράπεζα δεν θα κάνει κανένα σχόλιο για τις δηλώσεις του προέδρου Τραμπ, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.