Ανείπωτη τραγωδία: Ξεπέρασαν τους 2.000 οι νεκροί στην Ινδονησία

Ανείπωτη τραγωδία: Ξεπέρασαν τους 2.000 οι νεκροί στην Ινδονησία

Περισσότεροι από 2.500 άνθρωποι είναι σοβαρά τραυματισμένοι και 5.000 αγνοούνται

Ανεβαίνει δραματικά ο αριθμός των νεκρών στην Ινδονησία από τις τρεις ισχυρές σεισμικές δονήσεις και το τσουνάμι που ακολούθησε στην επαρχία Σουλαουέζι στο τέλος Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με την εθνική επιτροπή για την αντιμετώπιση καταστροφών, ο αριθμός των νεκρών έφθασε τους 2.045, μία ημέρα πριν την ολοκλήρωση των ερευνών για επιζώντες.

Ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας, Σουτόπο Πούρβο Νουγκρόχο, δήλωσε ότι οι περισσότερες σοροί ανασύρθηκαν στην πρωτεύουσα της επαρχίας, στο Παλού που δέχθηκε το ισχυρότερο πλήγμα από την καταστροφή. Οι αρχές έχουν επισπεύσει τις κηδείες των θυμάτων, καθώς πολλές από τις σορούς είναι σε κατάσταση αποσύνθεσης.

2.549 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί σοβαρά, άλλοι 8.130 είναι ελαφρώς τραυματισμένοι και 5.000 παραμένουν αγνοούμενοι σε δύο οικιστικά συγκροτήματα. Συνολικά 74.044 άνθρωποι αναζήτησαν καταφύγια σε 112 κέντρα εκκένωσης στην επαρχία και 8.731 άτομα εκτός της επαρχίας.

Ο φονικός σεισμός και το τσουνάμι κατέστρεψαν συνολικά 67.310 σπίτια στο Παλού και τις παρακείμενες επαρχίες.

Η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης θα τερματιστεί αύριο, 14 ημέρες μετά την καταστροφή, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος επιδημιών, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Υπενθυμίζεται πως τρεις ισχυρές σεισμικές δονήσεις με χαμηλό εστιακό βάθος, μεγέθους 6, 7,4 και 6,1 βαθμών προκάλεσαν τσουνάμι ύψους έως 3 μέτρων, στην επαρχία Σουλαουέζι στις 28 Σεπτεμβρίου, προκαλώντας τεράστιες καταστροφές σε σπίτια και υποδομές.