Η Ρώμη ψηφίζει εν μέσω αντεγκλήσεων με την ΕΕ τον προϋπολογισμό

Η Ρώμη ψηφίζει εν μέσω αντεγκλήσεων με την ΕΕ τον προϋπολογισμό

Κρίσιμη ψηφοφορία αύριο Πέμπτη στο Ιταλικό Κοινοβούλιο

Κρίσιμη ημέρα η αυριανή στην κόντρα Ιταλίας-ΕΕ, με την ιταλική κυβέρνηση να ψηφίζει στη Βουλή τον προϋπολογισμό και να δηλώνει, ότι δεν πρόκειται να κάνει πίσω και να υποκύψει στις πιέσεις των Βρυξελλών.

Μετά τις δηλώσεις του Ιταλού υπουργού Οικονομίας Τζιοβάνι Τρία, ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό, τι μπορεί, για να ανακτήσει την εμπιστοσύνη της αγοράς, οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων υποχώρησαν. Όπως δήλωσε ο γραμματέας της Λέγκα και υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι, μελετώνται νέες μορφές στήριξης της ιταλικής δημόσιας οικονομίας. «Μπορούμε να μελετήσουμε την έκδοση νέων ομολόγων, μειώνοντας τους φόρους για όσους επενδύουν στην χώρα τους», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «ο προϋπολογισμός δεν πρόκειται να αλλάξει, επειδή απλώς και μόνον δεν αρέσει στην Τράπεζα της Ιταλίας ή στο spread».

«Αυτά τα μέτρα είναι θαρραλέα, η Ιταλία τα περίμενε εδώ και πολλά χρόνια. Δεν μπορούμε να γυρίσουμε πίσω. Εγώ δεν το δέχομαι», τόνισε από την πλευρά του ο αρχηγός των Πέντε Αστέρων Λουίτζι ντι Μάιο. Ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Τζοβάνι Τρία δήλωσε, ότι η κυβέρνηση Κόντε επιβεβαιώνει τους βασικούς στόχους του προσχεδίου του κρατικού προϋπολογισμού για το 2019. Σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τις αγορές, ύστερα από μια ευμετάβλητη αρχικά συνεδρίαση, ο Τρία είπε, ότι το σημερινό spread μεταξύ των Ιταλικών και των Γερμανικών ομολόγων δεν αντιπροσωπεύει τα οικονομικά θεμελιώδη της Ιταλίας από την άποψη της βιωσιμότητας του χρέους.

Η απόδοση του 2ετούς ιταλικού ομολόγου σημείωσε απότομη πτώση μετά τα σχόλιά του και υποχωρούσε κατά 8 μονάδες βάσης στο 1,64%, αντιστρέφοντας την προηγούμενη άνοδό του. Η απόδοση του 10ετούς Ιταλικού ομολόγου σημείωσε πτώση 3 μονάδων βάσης στο 3,50%, ενώ το spread έναντι των Γερμανικών τίτλων μειώθηκε στις 295 μονάδες βάσης.