Σφίγγει ο κλοιός για την Ιταλία: Έκτακτη σύσκεψη απόψε στη Ρώμη

Σφίγγει ο κλοιός για την Ιταλία: Έκτακτη σύσκεψη απόψε στη Ρώμη

Αμετακίνητη προς το παρόν η ιταλική κυβέρνηση στις θέσεις της για τον προϋπολογισμό του 2019

Παρά τις πιέσεις που δέχονται τα ιταλικά κρατικά ομόλογα και το χρηματιστήριο, η κυβέρνηση συνεχίζει να εμφανίζεται ανυποχώρητη στο θέμα του προϋπολογισμού. Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός, Ματέο Σαλβίνι, επιμένει στα περί μη υπαναχώρησης της κυβέρνησης από το σχέδιο προϋπολογισμού, εκφράζοντας τη βεβαιότητά του πως με αυτόν τον προϋπολογισμό θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και θα αυξηθούν οι επενδύσεις. Σύμφωνα με τον ίδιο, «σοβαροί οικονομικοί παράγοντες» θα επενδύσουν στην Ιταλία, όταν μελετήσουν το σχέδιο του προϋπολογισμού και καταλάβουν πως θα δώσει ώθηση στην ανάπτυξη και την απασχόληση, την ίδια ώρα που οι φόροι θα μειώνονται.

Στην ίδια γραμμή και οι δηλώσεις του Ιταλού πρωθυπουργού, Τζουζέπε Κόντε, ο οποίος έσπευσε να καθησυχάσει την αγορά, προβλέποντας ισχυρότερη ανάπτυξη σε σχέση με τις προβλέψεις του ΔΝΤ. Σημειώνεται πως σήμερα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις για το ιταλικό ΑΕΠ, προβλέποντας αύξηση μόλις 1,2% το 2018 και 1% το 2019.

«Η οικονομική ανάπτυξη της χώρας μας θα είναι μεγαλύτερη από τις προβλέψεις του ΔΝΤ. Έχουμε καταρτίσει με μεγάλη προσοχή το νέο προϋπολογισμό της Ιταλίας», τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός. Πρόσθεσε, δε, ότι «το ΔΝΤ θα έπρεπε να αναθεωρήσει τις προβλέψεις για την ανάπτυξη της ιταλικής οικονομίας, βάσει του νέου προϋπολογισμού της Ιταλίας». «Πρέπει να επιτρέψουμε στην οικονομία μας να εκφράσει όλη την θετική δυναμική της και να ασχοληθούμε με την κοινωνική ανάπτυξη της χώρας μας. Πάντα με απόλυτη σωφροσύνη», κατέληξε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, το ιταλικό σπρεντ συνεχίζει την ανοδική του πορεία και σήμερα άγγιξε τις 315 μονάδες που αποτελεί και τη χειρότερη επίδοση από τον Απρίλιο του 2013. Παράλληλα, η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου του ιταλικού δημοσίου άγγιξε το 3,7%.

Από την πλευρά του και ο υπουργός Οικονομικών, Τζοβάνι Τρία, σε παρέμβασή του μετά τη νέα αναταραχή στις αγορές, έκανε λόγο για «αδικαιολόγητους» φόβους όσον αφορά τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους κι υπογράμμισε πως η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να δράσει προκειμένου να σταματήσει η ανοδική πορεία του spread. Ο ίδιος, δε, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να κάνει ό,τι είναι απαραίτητο προκειμένου να διατηρηθεί η ηρεμία, εάν η αναταραχή στις αγορές μετατραπεί σε οικονομική κρίση.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, απόψε πρόκειται να πραγματοποιηθεί στο κυβερνητικό μέγαρο της Ρώμης, νέα συνεδρίαση με θέμα τα οικονομικά και κοινωνικά μέτρα της κυβέρνησης. Συνεδρίαση στην οποία αναμένεται να πάρουν μέρος ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, οι δυο αναπληρωτές πρωθυπουργοί της κυβέρνησης Λουίτζι Ντι Μάιο και Ματτέο Σαλβίνι και ο υπουργός Οικονομικών Τζοβάννι Τρία. Κύριο ζητούμενο θα είναι η εφαρμογή του κοινωνικού προγράμματος της κυβέρνησης, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη την έντονη ανησυχία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των αγορών.