Νεκρό το δημοψήφισμα αλλά ο Ζάεφ περνά το «Βόρεια Μακεδονία» μέσω Βουλής

Νεκρό το δημοψήφισμα αλλά ο Ζάεφ περνά το «Βόρεια Μακεδονία» μέσω Βουλής

Το υπουργικό ενέκρινε τη μετονομασία της χώρας και τώρα το νομοσχέδιο οδεύει προς τη Βουλή για επικύρωση

Παρά το ουσιαστικά κενό δημοψήφισμα στα Σκόπια που δεν έδωσε στον Ζόραν Ζάεφ την νομιμοποίηση που επεδίωκε για τη Συμφωνία των Πρεσπών, οι διαδικασίες για επικύρωση της Συμφωνίας πήραν τον άλλο – και επίσημο – δρόμο της βουλευτικής επικύρωσης.

Χθες, το υπουργικό συμβούλιο της ΠΓΔΜ ενέκρινε το νομοσχέδιο που εφαρμόζει τη Συμφωνία των Πρεσπών και προβλέπει τη μετονομασία της χώρας σε «Βόρεια Μακεδονία». Τώρα, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, το νομοσχέδιο θα περάσει από τη Βουλή προς επικύρωση.

Καθώς πρόκειται για νόμο που αναθεωρεί συνταγματική διάταξη, για να υπερψηφιστεί θα χρειαστεί 80 σε σύνολο 120 βουλευτών. Προς το παρόν η κυβέρνηση του Ζάεφ έχει συγκεντρώσει, μαζί με τη στήριξη των αλβανικών κομμάτων, 72 βουλευτές.

Το δεξιό VMRO-DPMNE, αξιωματική αντιπολίτευση στη χώρα και κόμμα του προέδρου Ιβανόφ, έχει δηλώσει ότι δεν πρόκειται οι βουλευτές του να υπερψηφίσουν τις συνταγματικές αλλαγές που προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών με την Ελλάδα, ενώ ο πρωθυπουργός Ζάεφ έχει δηλώσει ότι, σε περίπτωση μη έγκρισής τους, θα προσφύγει σε πρόωρες εκλογές.