Στα άδυτα του ακριβότερου κατασκευαστικού έργου της αμερικανικής ιστορίας

Στα άδυτα του ακριβότερου κατασκευαστικού έργου της αμερικανικής ιστορίας

Πώς θα είναι άραγε αυτή η γειτονιά που κατασκευάζεται στη Νέα Υόρκη και έχει προϋπολογισμό 25 δισ. δολαρίων;

Αυτό είναι το Hudson Yards στη Νέα Υόρκη, το ακριβότερο κτηματομεσιτικό project ιδιωτικών κεφαλαίων των ΗΠΑ και αναμφίβολα ένα από τα μεγαλύτερα και πιο φιλόδοξα.

Μόλις ολοκληρωθεί, θα απλωθεί σε 1,6 εκατ. τετραγωνικά μέτρα, παρέχοντας και 14 στρέμματα δημόσιου χώρου. Με δύο κτίσματα να έχουν μόλις ολοκληρωθεί (και το ένα να είναι ο δεύτερος ψηλότερος ουρανοξύστης της πόλης) και τα υπόλοιπα να ακολουθούν με καταιγιστικό ρυθμό, το έργο θα χαρακτηρίζεται από το δικό του ορόσημο, μια εικαστική δημόσια εγκατάσταση (το Vessel του βρετανού καλλιτέχνη Thomas Heatherwick) που στοιχίζει 150 εκατ. δολάρια.

Δεν τσιγκουνεύτηκαν τα έξοδα οι Related Companies και Oxford Properties Group που συνεργάζονται για να φέρουν την κατασκευή-«μαμούθ» των 24 στρεμμάτων στο πανάκριβο Μανχάταν σε πέρας.

Ένα από τα κτίρια, που θα ανοίξει τις πύλες του τον προσεχή Μάρτιο, έχει ήδη καπαρωθεί από διάφορες εταιρίες. Αναφέρουμε ενδεικτικά τις Zara, H&M, Sephora, Banana Republic και Watches of Switzerland, καθώς θα φιλοξενεί εμπορικές εταιρίες και καταστήματα. Κολοσσοί της τεχνολογικής βιομηχανίας θα μεταφέρουν σύντομα εκεί τα στρατηγεία τους.

Ένας δεύτερος πύργος λειτουργεί ήδη και είναι κατασκευασμένος με όλα τα «πράσινα» πρότυπα κατά νου. Φιλοξενεί εκθέσεις και καταστήματα λιανεμπορίου (όπως της L'Oréal), αλλά και επενδυτικές εταιρίες και γραφεία κολοσσών.

Το τεράστιο συγκρότημα συγκεντρώνει μάλιστα το βρόχινο νερό από οροφές και πλατείες και επαναχρησιμοποιεί περισσότερα από 10 εκατ. γαλόνια νερού από βροχές και καταιγίδες.

Την ίδια ώρα, έχει αισθητήρες που αναλύουν τα μοτίβα της κίνησης, την ποιότητα του αέρα, τη ροή των πεζών, αλλά και τις ενεργειακές του ανάγκες. Ακόμα και πολιτιστικό κέντρο διαθέτει (The Shed), επιταγή του δημοτικού συμβουλίου της Νέας Υόρκης, που θα φιλοξενεί εκθέσεις τέχνης, συνέδρια και συναυλίες.

Ένας ακόμα πύργος αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο 2019 και θα φιλοξενεί 400 κατοικίες, εφοδιασμένος με πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων, κινηματογράφο, ακόμα και αίθουσα για συναντήσεις και συνεδριάσεις των ενοίκων. Το απλό διαμέρισμα θα πωλείται έναντι 3,9 εκατ. δολαρίων και τουλάχιστον τα μισά έχουν ήδη διατεθεί.

Ακόμα και ξενοδοχειακό συγκρότημα θα χτιστεί στο τεράστιο project με δυναμικότητα 200 δωματίων, αλλά και ένα θηριώδες κέντρο ευεξίας και ομορφιάς. Αλλά και 140 υπερπολυτελή διαμερίσματα.

Μέσα σε όλα, θα φυτευτούν περισσότερα από 28.000 φυτά, μεταξύ των οποίων και ένα ολόκληρο δάσος! Το τιτάνιο έργο θα ολοκληρωθεί το 2024 και, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, αναμένεται να συμβάλει στην οικονομία της πόλης με 19 δισ. δολάρια ετησίως…

Παρακαλούμε περιμένετε ...