Ηχηρή απάντηση της Exxon Mobil στις απειλές της Τουρκίας

Ηχηρή απάντηση της Exxon Mobil στις απειλές της Τουρκίας

Ξεκαθάρισε ότι η εταιρεία είναι εμπορική οντότητα και ότι τα θέματα των κυβερνήσεων εναπόκεινται στις ίδιες να τα λύσουν

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να εκδηλώσει ενδιαφέρον για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στο «οικόπεδο» 7 της Κυπριακής ΑΟΖ παρά τις χθεσινές απειλές του Τουρκικού ΥΠΕΞ, άφησε ο ανώτερος αντιπρόεδρος του αμερικανικού ενεργειακού κολοσσού Exxon Mobil, Νιλ Τσάπμαν, μιλώντας στην Κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος».

«Η εταιρεία εξετάζει όλες τις προοπτικές που παρουσιάζονται παγκοσμίως και κρίνει αναλόγως» απάντησε ο κ. Τσάπμαν και αναφερόμενος εμμέσως στις Τουρκικές απειλές, είπε «είμαστε εμπορική οντότητα και η δουλειά μας είναι να παράγουμε και να αναπτύσσουμε φυσικούς πόρους εκ μέρους κυβερνήσεων», αφήνοντας να εννοηθεί, ότι αν της ανατεθεί η έρευνα και εκμετάλλευση από την Λευκωσία στην Κυπριακή ΑΟΖ, δεν θα πει «όχι». Ξεκαθάρισε δε, ότι «οποιαδήποτε θέματα των κυβερνήσεων, εναπόκεινται στις ίδιες τις κυβερνήσεις να συζητήσουν και να επιλύσουν»

Ο ανώτερος αντιπρόεδρος της Exxon Mobil είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, στην οποία τέθηκε επί τάπητος βρέθηκε η επικείμενη γεώτρηση στο οικόπεδο 10, η οποία σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας αναμένεται να αρχίσει το 4ο τρίμηνο του 2018. Απασχόλησε επίσης το πώς βλέπει η αμερικανική εταιρεία τις εξελίξεις στα ενεργειακά σε διεθνές επίπεδο, ενώ ερωτηθείς ο κ. Τσάπμαν κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες, ότι η Exxon Mobil μελετά θέμα συνεργασίας με την TOTAL, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο, αναφέροντας ότι «δεν είδαμε λεπτομέρειες για άλλα τεμάχια σε αυτό το στάδιο. Είναι πολύ πρώιμο. Συνεργαζόμαστε με την TOTAL και με άλλες εταιρείες. Όμως τώρα επικεντρωνόμαστε αποκλειστικά στο τεμάχιο 10».

Μετά τη συνάντηση ο κ. Λακκοτρύπης δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «βασικό αντικείμενο συζήτησης ήταν βεβαίως το επικείμενο ερευνητικό πρόγραμμα της κοινοπραξίας Exxon-Qatarν στο τεμάχιο 10, στο οποίο (η γεώτρηση) θα αρχίσει το 4ο τρίμηνο του 2018. Επίσης, αντικείμενο συζήτησης ήταν και το πώς βλέπει η εταιρεία τις εξελίξεις στον τομέα των υδρογονανθράκων σε διεθνές επίπεδο και τις προοπτικές που διανοίγονται τα επόμενα χρόνια, τόσο για τη χώρα μας όσο και για την Ανατολική Μεσόγειο, για να μπορέσει να καταστεί η περιοχή μια εναλλακτική πηγή εφοδιασμού και διαδρομής φυσικού αερίου για την ΕΕ. Η συνάντηση έγινε σε πάρα πολύ καλό κλίμα ο κ. Τσάπμαν μάς ενημέρωσε εκτενώς για το πώς προχωρούν οι προετοιμασίες για τις επικείμενες γεωτρήσεις».

Από την πλευρά του ο κ. Τσάπμαν είπε μεταξύ άλλων, ότι με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είχαν μια πολύ εποικοδομητική συνάντηση και πρόσθεσε, ότι ευχαρίστησε τον κ. Αναστασιάδη για την εμπιστοσύνη που επιδεικνύει στην εταιρεία, σε ό,τι αφορά το τεμάχιο 10. Σημείωσε, ότι κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν τα σχέδια της εταιρείας για την επικείμενη γεώτρηση στο τεμάχιο 10 και πρόσθεσε, ότι ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ότι «το σχέδιο μας αφορά διενέργεια γεώτρησης το 4ο τρίμηνο, ωστόσο δεν έχουμε ακριβή ημερομηνία».

Ακολούθως, σε ερώτηση για το αν βλέπει την περιοχή ως εναλλακτικό δρόμο για μεταφορά ενεργειακών πόρων προς την Ευρώπη ή και αλλού, είπε ότι «η Ενέργεια αφορά τη διεθνή αγορά, ο κόσμος χρειάζεται υδρογονάνθρακες από πολλές περιοχές. Αυτό που είναι σημαντικό στην ανάπτυξη των υδρογονανθράκων είναι οι πόροι, δηλαδή αν είναι μεγάλες οι ποσότητες, αν είναι ανταγωνιστικές και εμπορεύσιμες αρκετά για τη διεθνή αγορά. Είναι πολύ νωρίς για να πούμε. Τα χρονοδιαγράμματα σε αυτή τη δουλειά είναι πολύ σημαντικά. Πρώτα από όλα θα πρέπει να δούμε αν υπάρχουν υδρογονάνθρακες εκεί (στο τεμάχιο 10).»

Πρόσθεσε ότι «και αν ανακαλυφθούν πρέπει να είναι σε επαρκή ποσότητα για να είναι εμπορικά ανταγωνιστικές (οι ποσότητες) και το χρονοδιάγραμμα για ανάπτυξη τους παίρνει καιρό. Αν υπάρχουν στο τεμάχιο 10 (ποσότητες υδρογονανθράκων) πρέπει πρώτα να δούμε αν είναι εμπορικά βιώσιμες. Και μετά, το να τις θέσεις στην αγορά παίρνει χρόνια, μπορεί μέχρι και επτά χρόνια».