Κίνδυνο πολέμου στα Βαλκάνια «βλέπει» ο Γιούνκερ

Κίνδυνο πολέμου στα Βαλκάνια «βλέπει» ο Γιούνκερ

«Πρέπει να φροντίσουμε εντατικά τα δυτικά Βαλκάνια, να βοηθήσουμε όπου χρειάζεται, να διασφαλίσουμε ότι οι συνοριακές διενέξεις θα πρέπει να έχουν επιλυθεί»

Για κίνδυνο πολέμου στα Βαλκάνια κάνει λόγο ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στην περίπτωση που, όπως τονίζει, η Ευρωπαϊκή Ένωση εξαλείψει τις ελπίδες ένταξης των χωρών της περιοχής.

Η ΕΕ θα πρέπει να εξετάσει την ιδέα της προένταξης για τις υποψήφιες χώρες, ώστε να τους δώσει ελπίδα και να τις βοηθήσει να βελτιώσουν την οικονομία τους πριν από την ένταξή τους, είπε ο Γιούνκερ στην ομιλία του στο κοινοβούλιο της Αυστρίας.  «Αν κλέψουμε από τα Βαλκάνια την προοπτική της ένταξης (...) αν δοθεί η εντύπωση ότι δεν σοβαρολογούμε, θα βιώσουμε στο τέλος αυτό που ήδη βιώσαμε τη δεκαετία του 1990» στην περιοχή.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κομισιόν, είναι ακόμη μακρύς ο δρόμος μέχρι την ένταξη των βαλκανικών χωρών στην ΕΕ, καθώς η πρόοδός τους είναι ακόμη ανεπαρκής και δεν επιτρέπει να εξεταστεί η ένταξη τους πριν από το 2025 το νωρίτερο. Όμως η ΕΕ πρέπει να ασχοληθεί εντατικά με τα Βαλκάνια και να μην επιτρέψει να γεννηθεί η ιδέα «ότι δεν είμαστε σοβαροί όσον αφορά τις προοπτικές ένταξης», πολύ περισσότερο που ορισμένες χώρες-μέλη δεν κρύβουν τις επιφυλάξεις τους.

Το έδαφος είναι ακόμη εύφορο για συγκρούσεις στην περιοχή, εκτίμησε ο Γιούνκερ. «Πρέπει να φροντίσουμε εντατικά τα δυτικά Βαλκάνια, να βοηθήσουμε όπου χρειάζεται, να προειδοποιήσουμε πριν πάνε στραβά τα πράγματα και να διασφαλίσουμε ότι είναι απολύτως κατανοητό πως όλες οι συνοριακές διενέξεις θα πρέπει να έχουν επιλυθεί πριν από την ένταξη. Δεν πρέπει να εισάγουμε αστάθεια από τα δυτικά Βαλκάνια στην ΕΕ, πρέπει να εξάγουμε σταθερότητα από την ΕΕ στα δυτικά Βαλκάνια».

Ο πρόεδρος της Επιτροπής εξέφρασε την άποψη ότι η ΕΕ θα μπορούσε να προτείνει στις χώρες της περιοχής έναν οικονομικό χώρο όπου θα μπορούν εν μέρει να λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο που θα το κάνουν όταν κάποια μέρα γίνουν μέλη.

Να σημειωθεί πως η ΕΕ έχει ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τη Σερβία και το Μαυροβούνιο. Η Αλβανία και η ΠΓΔΜ είναι σήμερα απλώς υποψήφιες χώρες, ενώ το καθεστώς αυτό ελπίζουν ότι θα πετύχουν κάποια στιγμή η Βοσνία-Ερζεγοβίνη και το Κόσοβο.

Παρακαλούμε περιμένετε ...