Διώξεις από ΗΠΑ σε Ρώσους αξιωματούχους για κυβερνοεπιθέσεις

Διώξεις από ΗΠΑ σε Ρώσους αξιωματούχους για κυβερνοεπιθέσεις

Με τις κατηγορίες της συνωμοσίας για διάπραξη ηλεκτρονικής απάτης, κατάχρησης, διάπραξης διαδικτυακής απάτης και ξεπλύματος βρώμικου χρήματος

Διώξεις άσκησαν σήμερα οι αμερικανικές αρχές σε βάρος επτά αξιωματούχων της ρωσικής υπηρεσίας πληροφοριών, καθώς κατηγορούνται ότι συνωμότησαν με στόχο να χακάρουν υπολογιστές και να υποκλέψουν δεδομένα σε μια προσπάθεια να απονομιμοποιήσουν διεθνείς οργανισμούς αντιντόπινγκ και να εκθέσουν τους αξιωματούχους που αποκάλυψαν το πρόγραμμα ντόπινγκ με τη στήριξη της Ρωσίας.

Οι αμερικανικές αρχές κάνουν λόγο για εκστρατεία κυβερνοεπιθέσεων εναντίον αθλητικών οργανισμών, μιας διεθνούς υπηρεσίας και μια αμερικανικής εταιρείας που ειδικεύεται στην πυρηνική ενέργεια.

Οι κατηγορίες της συνωμοσίας για τη διάπραξη ηλεκτρονικής απάτης, της κατάχρησης, της διάπραξης διαδικτυακής απάτης και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος απαγγέλθηκαν ώρες αφότου οι ολλανδικές αρχές έκαναν γνωστό ότι εμπόδισαν μια απόπειρα από Ρώσους πράκτορες των υπηρεσιών πληροφοριών να χακάρουν, τον Απρίλιο, τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων, που εδρεύει στη Χάγη.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης κατηγόρησε τους χάκερ ότι χρησιμοποιούν εικονικά προφίλ, διακομιστές μεσολάβησης, κακόβουλα λογισμικά προκειμένου να πάρουν τον έλεγχο των server.

Μεταξύ των προσώπων σε βάρος των οποίων ασκήθηκαν οι διώξεις είναι τέσσερις Ρώσοι πράκτορες που απελάθηκαν σήμερα από την Ολλανδία, επισήμανε ο Τζον Ντέμερς, αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης για την Εσωτερική Ασφάλεια.

Συγκεκριμένα, ασκήθηκαν διώξεις στους επτά πράκτορες, καθώς χάκαραν διεθνείς αθλητικούς οργανισμούς όπως τον WADA και την αμερικανική εταιρεία Westinghouse, που παράσχει μεταξύ άλλων καύσιμα σε πυρηνικές μονάδες της Ουκρανίας.

Οι τρεις από τους επτά Ρώσους σε βάρος των οποίων ασκήθηκαν διώξεις είναι μεταξύ των 12 προσώπων που κατηγορήθηκαν τον Ιούλιο από τον ειδικό εισαγγελέα Ρόμπερτ Μιούλερ για ανάμιξη στις προεδρικές εκλογές του 2016.

Οι δύο υποθέσεις είναι διαφορετικές αλλά αλληλοεπικαλύπτονται, υπογράμμισε ο κ. Ντέμερς, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Παρακαλούμε περιμένετε ...