Σάλος στο CERN από δηλώσεις Ιταλού καθηγητή: «Η Φυσική είναι ανδρική υπόθεση»

Σάλος στο CERN από δηλώσεις Ιταλού καθηγητή: «Η Φυσική είναι ανδρική υπόθεση»

Καθηγητής του Πανεπιστημίου της Πίζα ότι γυναίκες προωθούνται σε θέσεις ευθύνης χωρίς να το αξίζουν

Έντονες αντιδράσεις έχουν προκαλέσει σεξιστικά σχόλια διακεκριμένου Ιταλού επιστήμονα, σε σεμινάριο του CERN στη Γενεύη. Μιλώντας σε ακροατήριο κυρίως νέων γυναικών που τώρα αρχίζουν την επαγγελματική τους σταδιοδρομία, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Πίζα, Αλεσάντρο Στρούμια υποστήριξε ότι η η Φυσική δημιουργήθηκε από άνδρες και οι γυναίκες είναι λιγότερο ικανές σε αυτό το επιστημονικό πεδίο. Όπως είπε, οι άνδρες είναι αυτοί που «εφηύραν κι έφτιαξαν τη Φυσική, όχι μέσω πρόσκλησης», συνεπώς είναι λογικό να υπάρχουν πολύ περισσότεροι άνδρες από ό,τι γυναίκες σε αυτόν τον τομέα.

Συνεχίζοντας επεσήμανε ότι οι γυναίκες «παίρνουν υπερβολικά μεγάλη χρηματοδότηση», ότι «προωθούνται σε θέσεις ευθύνης χωρίς να το αξίζουν» και στην πραγματικότητα γίνονται αξιοκρατικές διακρίσεις σε βάρος των ανδρών. «Η Φυσική δεν είναι σεξιστική εναντίον των γυναικών, όμως η αλήθεια δεν μετράει εν προκειμένω, επειδή είναι μέρος μίας πολιτικής μάχης που έρχεται απ' έξω».

Σε μία προσπάθεια να κατευνάσει τις αντιδράσεις, το CERN -το οποίο έχει Ιταλίδα φυσικό ως την πρώτη γενική διευθύντριά του- εξέδωσε ανακοίνωση, καταδικάζοντας την ομιλία Στρούμια ως «άκρως προσβλητική», υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι «το CERN είναι ένα μέρος όπου ο καθένας είναι ευπρόσδεκτος και όλοι έχουν τις ίδιες ευκαιρίες, άσχετα από εθνικότητα, πίστη, φύλο ή σεξουαλικό προσανατολισμό». Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι «αναστέλλει, με άμεση ισχύ, κάθε δραστηριότητα του επιστήμονα στο Cern, εν αναμονή της έρευνας για το περιστατικό».

Επίσης, σύμφωνα με το BBC και το New Scientist, το CERN αφαίρεσε από την ιστοσελίδα του υλικό σχετικό με την ομιλία Στρούμια, ο οποίος πάντως επέμεινε ότι απλώς παρουσίασε τα γεγονότα ως έχουν, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σχετικά Tags
CERN