Δημοψήφισμα Σκόπια: Στο 91,03% το «ναι» – Χαμηλή η συμμετοχή στη διαδικασία

Δημοψήφισμα Σκόπια: Στο 91,03% το «ναι» – Χαμηλή η συμμετοχή στη διαδικασία

Τα πρώτα αποτελέσματα από τα εκλογικά τμήματα

Με καταμετρημένες τις ψήφους από το 20% των εκλογικών τμημάτων στο δημοψήφισμα των Σκοπίων, υπέρ του ΝΑΙ ψήφισαν 91,03% και υπέρ του ΟΧΙ το 6%.

Ωστόσο, η προσέλευση στις κάλπες ήταν μάλλον χαμηλή, με αξιωματούχο του κόμματος του Ζάεφ να εκτιμά, μιλώντας στο Reuters, πως είναι απίθανο να ξεπεράσει το 50%.

Ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, δήλωσε μία ώρα μετά την ολοκληρώση του δημοψηφίσματος ότι αναμένει από τους βουλευτές του VMRO-DPMNE να σεβαστούν τη βούληση του λαού στο δημοψήφισμα, «διαφορετικά θα χρησιμοποιήσουμε ένα άλλο εργαλείο, τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές. Τώρα η βούληση εκείνων που ψήφισαν ΝΑΙ στο δημοψήφισμα θα πρέπει να μετατραπεί σε πολιτική δραστηριότητα στο νομοθετικό σώμα», πρόσθεσε εκτιμώντας πως η συντριπτική πλειοψηφία των ψηφισάντων ψήφισε «ναι» στη Συμφωνία των Πρεσπών.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ ανέφερε ότι τώρα πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την τελική ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Επιπλέον, τόνισε πως θα συνεχίσει να ηγείται της χώρας, αποκλείοντας έτσι, προς το παρόν, τα σενάρια πρόωρων εκλογών.