Άλλαξε το πρόγραμμα της επίσκεψής του στη Γερμανία ο Ερντογάν

Άλλαξε το πρόγραμμα της επίσκεψής του στη Γερμανία ο Ερντογάν

Ο Ερντογάν μεταβαίνει στην Κολονία

Ανησυχίες για την ασφάλεια και πολιτικές διαφωνίες επικαλέστηκε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τις αλλαγές που σημειώθηκαν κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή στο πρόγραμμα της επίσκεψής του στη Γερμανία. Μία επίσκεψη που ολοκληρώνεται σήμερα.

Έπειτα από συνάντηση σε πρόγευμα εργασίας με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, ο Ερντογάν μεταβαίνει στην Κολονία όπου θα εγκαινιάσει το νέο κεντρικό τέμενος της πόλης, η κατασκευή του οποίου έχει σημαδευτεί από σειρά σκανδάλων.Το νέο θρησκευτικό κέντρο διαχειρίζεται η DITIB, μια τουρκογερμανική ισλαμική οργάνωση-ομπρέλα.

Η κατασκευή του ξεκίνησε το 2009 και, παρά τις πολλές ενστάσεις και πολιτικές αντιπαραθέσεις, οι πρώτοι πιστοί άρχισαν να προσεύχονται εκεί μόλις το 2017, πριν από τα επίσημα εγκαίνιά του σήμερα από τον Ερντογάν.

Με τους μιναρέδες του να φθάνουν τα 55 μέτρα και τον μεγάλο θόλο του ύψους 36 μέτρων, αυτό το κτίριο από μπετόν και γυαλί που θεωρείται ότι συμβολίζει το άνοιγμα, σύμφωνα με τον αρχιτέκτονά του Πολ Μπομ, είναι ένα από τα πιο επιβλητικά τεμένη στην Ευρώπη. Η επιφάνειά του φθάνει τα 4.500 τετραγωνικά μέτρα.

Κτισμένο στη συνοικία Έρενφελντ, όχι μακριά από τον πύργο της τηλεόρασης της Κολονίας, έχει χωρητικότητα χιλιάδων πιστών. Η αστυνομία θέλει να περιορίσει την πρόσβαση σε αυτό σήμερα στα 5.000 άτομα, όμως η DITIB αναμένει πολλούς περισσότερους, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Να σημειωθεί πως το δημοτικό συμβούλιο της Κολονίας επικρίνει την DITIB για την αδιαφάνεια που περιέβαλε την κατασκευή του και τη λειτουργία του τεμένους.