Ανείπωτη τραγωδία στην Ινδονησία – Ξεπέρασαν τους 300 οι νεκροί

Ανείπωτη τραγωδία στην Ινδονησία – Ξεπέρασαν τους 300 οι νεκροί

Προς το παρόν, οι τραυματίες φθάνουν τους 540

Δραματικές είναι οι ώρες στην Ινδονησία, με τον αριθμό των θυμάτων από τον ισχυρό σεισμό και το τσουνάμι που έπληξαν χθες το νησί Σουλαουέζι της Ινδονησίας να φθάνει μέχρι στιγμής τους 384, και οι τραυματίες τους 540, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση των αρχών. Οι διασώστες δίνουν μάχη με το χρόνο για να εντοπίσουν στα συντρίμμια αγνοούμενους κι εκφράζονται φόβοι πως η λίστα των θυμάτων θα αυξηθεί.

Πολλοί άνθρωποι έχασαν την ζωή τους παρασυρόμενοι από τα τεράστια κύματα την ώρα που έπαιζαν στην παραλία. Τα περισσότερα θύματα καταγράφηκαν στην Παλού, πόλη με περίπου 350.000 κατοίκους στην δυτική ακτή της νήσου Σουλαουέζι, όπως διευκρίνισε ο εκπρόσωπος της ινδονησιακής Υπηρεσίας Διαχείρισης των Καταστροφών. Ο ίδιος απηύθυνε έκκληση για προσωπικό, εθελοντές και ειδικό εξοπλισμό.

Το πρωί ισχυροί μετασεισμοί συνέχιζαν να συγκλονίζουν την παραλιακή αυτή πόλη, μετά τα τεράστια κύματα ύψους έως και έξι μέτρων που σάρωσαν χθες τον τουριστικό αυτόν προορισμό έπειτα από τον ισχυρό σεισμό των 7,5 βαθμών στη στεριά.

«Όταν υπήρξε χθες η απειλή για τσουνάμι, οι άνθρωποι συνέχιζαν τις δραστηριότητές τους στην παραλία και δεν έτρεξαν αμέσως και στη συνέχεια έγιναν θύματα» σημείωσε ο εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Αντιμετώπισης Καταστροφών της χώρας, BNPB.

«Πολλά πτώματα βρέθηκαν κατά μήκος της ακτής εξαιτίας του τσουνάμι» πρόσθεσε, επισημαίνοντας πως όταν ήρθαν τα τεράστια κύματα εκατοντάδες άνθρωποι μετείχαν στις προετοιμασίες ενός φεστιβάλ που διοργανωνόταν στην παραλία της πόλης και προγραμματιζόταν να αρχίσει χθες το βράδυ για τον εορτασμό επετείου της Παλού.

Ορισμένοι, οι οποίοι σκαρφάλωσαν σε δέντρα ύψους περίπου έξι μέτρων για να γλιτώσουν από το τσουνάμι, κατάφεραν να επιζήσουν.

Σύμφωνα με τον ίδιο, εκτεταμένες ζημιές έχουν προκληθεί στην πόλη, καθώς χιλιάδες σπίτια, νοσοκομεία, εμπορικά κέντρα και ξενοδοχεία έχουν γκρεμιστεί, μια γέφυρα έχει παρασυρθεί από τα νερά και ο κύριος αυτοκινητόδρομος της Παλού έχει αποκλειστεί λόγω κατολίσθησης.

Τα σωστικά συνεργεία έχουν εντοπίσει σορούς ανθρώπων που παγιδεύτηκαν στα ερείπια των κτιρίων και σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση, οι τραυματίες ανέρχονται σε περίπου 540. Δεκάδες από αυτούς νοσηλεύονται σε αυτοσχέδιες σκηνές που έχουν στηθεί στην ύπαιθρο.

Η μετεωρολογική και γεωφυσική υπηρεσία της Ινδονησίας BMKG εξέδωσε χθες προειδοποίηση για τσουνάμι μετά τον ισχυρό σεισμό, αλλά την ήρε 34 λεπτά αργότερα. Η υπηρεσία επικρίνεται τώρα δριμύτατα ότι δεν παρείχε σωστή πληροφόρηση για το τσουνάμι που έπληξε την Παλού, αν και οι Ινδονήσιοι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι τα κύματα έπληξαν τις ακτές της πόλης αυτής προτού αρθεί η προειδοποίηση για τσουνάμι.

Ο σεισμός αυτός και το τσουνάμι που ακολούθησε προκάλεσαν επίσης μεγάλη διακοπή ρεύματος, εξαιτίας της οποίας διακόπηκαν και οι επικοινωνίες στην Παλού και σήμερα οι αρχές εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν δυσκολίες στον συντονισμό των προσπαθειών διάσωσης.

Η υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών ανακοίνωσε εξάλλου ότι ακόμη δεν έχει πληροφορίες στη διάθεσή της για την κατάσταση που επικρατεί στην πόλη Ντονγκάλα, η οποία βρισκόταν πιο κοντά στο επίκεντρο του σεισμού. Στην Ντονγκάλα και την Παλού ζουν συνολικά περισσότεροι από 600.000 άνθρωποι.

Από την πλευρά του ο υπουργός Ασφάλειας της Ινδονησίας ανακοίνωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο TVOne ότι ο στρατός άρχισε να στέλνει αεροπλάνα από την πρωτεύουσα Τζακάρτα με ανθρωπιστική βοήθεια.

«Πολλά πτώματα βρέθηκαν κατά μήκος της ακτής εξαιτίας του τσουνάμι, αλλά ακόμη δεν γνωρίζουμε τον ακριβή αριθμό των θυμάτων», επεσήμανε εκπρόσωπος από την Υπηρεσία Αντιμετώπισης Καταστροφών της Ινδονησίας.

Υπενθυμίζεται πως χθες σημειώθηκε σεισμός μεγέθους 7,5 βαθμών στο νησί. Λίγη ώρα αργότερα, κύματα ύψους δύο μέτρων έπληξαν τις παράκτιες περιοχές, στην πρωτεύουσα του νησιού Παλού και την πόλη Ντονγκάλα.

Το 2004, μεγάλος σεισμός που είχε σημειωθεί ανοικτά του νησιού Σουμάτρα είχε προκαλέσει τσουνάμι στον Ινδικό Ωκεανό, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 226.000 άνθρωποι σε 13 χώρες, συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον 120.000 στην Ινδονησία.