Μέρκελ-Ερντογάν: Oι διαφωνίες παραμένουν, οι συνομιλίες συνεχίζονται

Μέρκελ-Ερντογάν: Oι διαφωνίες παραμένουν, οι συνομιλίες συνεχίζονται

«Αγκάθια» παραμένουν οι δημοκρατικές ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία

Την αποκατάσταση των διμερών σχέσεων επεδίωκαν Βερολίνο και Άγκυρα, ωστόσο οι δύο ηγέτες φαίνεται ότι παρέμειναν αμετακίνητοι στις θέσεις τους, ενώ κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου επικράτησαν τα προβλήματα και οι «βαθιές διαφορές», όπως είπε χαρακτηριστικά η Άνγκελα Μέρκελ.

Τόσο η Καγκελάριος όσο και ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν τόνισαν τα κοινά συμφέροντα στα θέματα της μετανάστευσης, της τρομοκρατίας και του ΝΑΤΟ, δεν κατάφεραν όμως να διώξουν την σκιά των προβλημάτων που σχετίζονται με τις δημοκρατικές ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία.

Στην αρχική της τοποθέτηση η κυρία Μέρκελ αναφέρθηκε στους πέντε Γερμανούς, οι οποίοι κρατούνται σε τουρκικές φυλακές για πολιτικούς λόγους, τονίζοντας ότι πιέζει και θα εξακολουθήσει να πιέζει για λύση το συντομότερο δυνατό. Σε ανάλογη ατμόσφαιρα, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η Sueddeutsche Zeitung, πραγματοποιήθηκε νωρίτερα και η συνάντηση του κ. Ερντογάν με τον Ομοσπονδιακό Πρόεδρο της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, ο οποίος μάλιστα ζήτησε την αποφυλάκιση όχι μόνο των Γερμανών αλλά και των Τούρκων πολιτικών κρατουμένων. «Η ατμόσφαιρα στην 75λεπτη συνάντηση περιγράφεται από κύκλους της προεδρίας ως σοβαρή», αναφέρει η εφημερίδα.

Ο Τούρκος Πρόεδρος από την πλευρά του, απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με την ελευθερία του Τύπου στη χώρα του, περιορίστηκε να δηλώσει ότι η κυβέρνησή του δεν παρεμβαίνει σε θέματα Δικαιοσύνης. Σε ό,τι αφορά τον Τούρκο δημοσιογράφο Τζαν Ντουντάρ, πρώην αρχισυντάκτη της εφημερίδας «Cumhuriyet», ο οποίος έχει καταδικαστεί στην Τουρκία σε φυλάκιση έξι ετών για άρθρο, σύμφωνα με το οποίο οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες παραδίδουν όπλα στο «Ισλαμικό Κράτος», ο Τούρκος Πρόεδρος παραδέχθηκε ότι περιλαμβάνεται στο κατάλογο με τα 69 άτομα που έχει ζητήσει από το Βερολίνο να παραδοθούν στην Άγκυρα, ενώ ισχυρίστηκε ότι πρόκειται για πράκτορα, ο οποίος έχει προδώσει κρατικά μυστικά. Ο κ. Ντουντάρ, τον αποκλεισμό του οποίου από την συνέντευξη Τύπου ζητούσε νωρίτερα σήμερα η τουρκική αντιπροσωπεία, αποφάσισε τελικά ο ίδιος να μην παραστεί, προκειμένου, όπως είπε, να μην γίνει αφορμή να αποφύγει ο Ταγίπ Ερντογάν να απαντήσει στα δύσκολα ερωτήματα.

Επεισόδιο με Τούρκο δημοσιογράφο

Για την ελευθερία του Τύπου στην Τουρκία όμως διαμαρτυρήθηκε ενώπιον του Ταγίπ Ερντογάν και της Άνγκελα Μέρκελ ένας άλλος Τούρκος δημοσιογράφος, ο Αντίλ Γιγκίτ, ο οποίος ζει στο Αμβούργο και εμφανίστηκε στην Καγκελαρία με την επιγραφή «Ελευθερία για τους Δημοσιογράφους στην Τουρκία» πάνω στο πουκάμισό του. Αμέσως μόλις έγινε αντιληπτός, οι Γερμανοί άνδρες ασφαλείας τον οδήγησαν στην έξοδο. «Στην Καγκελαρία ισχύει ό,τι και στην Βουλή: δεν επιτρέπονται διαδηλώσεις για πολιτικές διεκδικήσεις. Και αυτό ισχύει ανεξαρτήτως του εάν πρόκειται για δίκαιη πολιτική διεκδίκηση ή όχι», έγραψε λίγο αργότερα στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ.

Κατά τις συνομιλίες, οι οποίες θα συνεχιστούν αύριο, σε πρόγευμα εργασίας στην Καγκελαρία, κεντρικό θέμα αποτελεί και η κατάσταση στην Συρία. Η κυρία Μέρκελ ανακοίνωσε ήδη την θετική της ανταπόκριση στην πρόσκληση του Ταγίπ Ερντογάν για τετραμερή συνάντηση με τους Προέδρους της Ρωσίας και της Γαλλίας, επισημαίνοντας ότι θεωρεί ότι είναι σωστό να πραγματοποιηθεί, καθώς η κατάσταση παραμένει κρίσιμη. Την τοποθέτησε, δε, εντός του Οκτωβρίου. Στο πρόγευμα θα τεθούν και τα ζητήματα ενδεχόμενης οικονομικής συνεργασίας των δύο χωρών.

Διαδήλωση κατά του Ερντογάν

Εν τω μεταξύ, από τις 16:00 (τοπική ώρα) βρίσκεται σε εξέλιξη στο κέντρο του Βερολίνου διαδήλωση διαμαρτυρίας για την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου, στην οποία συμμετέχουν περισσότερα από 5000 άτομα. Η πορεία έχει οργανωθεί από διάφορες αριστερές οργανώσεις και κατευθύνεται προς την τουρκική πρεσβεία. Μεταξύ των αιτημάτων των διαδηλωτών είναι τα θέματα των ατομικών ελευθεριών, της τουρκικής στάσης στο θέμα της Συρίας, αλλά και της πώλησης οπλικών συστημάτων από την Γερμανία στην Τουρκία. Οι διοργανωτές μοίραζαν σήμερα έκτακτη έκδοση της εφημερίδας «junge Welt», με την φωτογραφία του Ταγίπ Ερντογάν και την φράση «όχι ευπρόσδεκτος», που είναι και το κεντρικό μήνυμα της διαδήλωσης. Στο κέντρο της πόλης έχουν επίσης αναρτηθεί αφίσες που απεικονίζουν τον Τούρκο Πρόεδρο ως Χίτλερ, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.