Μέρκελ: Καμία συνεργασία με ακροδεξιούς

Μέρκελ: Καμία συνεργασία με ακροδεξιούς

«Το μίσος εναντίον των ξένων δεν θα γίνει ανεκτό»

Κατηγορηματικά απέρριψε σήμερα η Γερμανίδα καγκελάριος κάθε ενδεχόμενο περί συνεργασίας των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) με το ακροδεξιό, αντιμεταναστευτικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD). «Φυσικά, το αποκλείω κατηγορηματικά» είπε η Μέρκελ, σχολιάζοντας τη δήλωση υψηλόβαθμου στελέχους του κόμματός της στο κρατίδιο της Σαξονίας που υποστήριξε ότι δεν θα πρέπει να απορριφθεί μια συνεργασία με το AfD στις περιφερειακές εκλογές που θα διεξαχθούν το 2019.

Με τον αντιμεταναστευτικό λόγο του το AfD αύξησε τα ποσοστά του και κατάφερε να μπει στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο πέρυσι, αφότου η Μέρκελ άνοιξε τα σύνορα και υποδέχθηκε στη χώρα περισσότερους από ένα εκατομμύριο μετανάστες το 2015, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Στις περιφερειακές εκλογές που θα διεξαχθούν το 2019 στη Σαξονία, το Βρανδεμβούργο και τη Θουριγγία, το AfD αναμένεται ότι θα αποκομίσει σημαντικά οφέλη, εις βάρος των συντηρητικών της καγκελαρίου και των Σοσιαλδημοκρατών, του κυβερνητικού εταίρου. Ενδεχόμενη αύξηση των ποσοστών του AfD ενδέχεται επίσης να καταστήσει πιο δύσκολο τον σχηματισμό κυβέρνησης στη Βαυαρία και την Έσση μετά τις εκλογές του επόμενου μήνα.

Η Μέρκελ επέμεινε ότι τα κεντροδεξιά κόμματα (CDU/CSU) θα πρέπει να «τραβήξουν μια διαχωριστική γραμμή» σε ό,τι αφορά μια συνεργασία με την AfD και ότι οι πολιτικοί θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν πως το μίσος εναντίον των ξένων δεν θα γίνει ανεκτό.