Το fast food προκαλεί… κατάθλιψη

Το fast food προκαλεί… κατάθλιψη

Η κακή διατροφή και η χρόνια φλεγμονή που μπορεί να δημιουργηθεί εξαιτίας αυτής, είναι πιθανό να επηρεάσει την ψυχική υγεία

Εκτός από το ότι προσθέτει κιλά και επιβαρύνει τη σωματική υγεία, το fast food (γρήγορο φαγητό) προκαλεί και κατάθλιψη, σύμφωνα με το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν οι επιστήμονες μετά τα αποτελέσματα μιας νέας διεθνούς μελέτης.

Όπως αναφέρεται και στις βρετανικές εφημερίδες The Guardian και Independent, οι ερευνητές με επικεφαλής τη δρα Καμίλ Λασάλ του Τμήματος Επιδημιολογίας και Δημόσιας Υγείας του University College του Λονδίνου (UCL) ανέλυσαν στοιχεία από 41 έρευνες του παρελθόντος -που αφορούσαν σχεδόν 33.000 άτομα από πέντε χώρες του κόσμου- και είχαν ως θέμα τη σχέση της διατροφής με την κατάθλιψη. Η μετα-ανάλυση στοιχείων οδήγησε τους ειδικούς στη διαπίστωση, ότι η κατανάλωση τροφής με πολλά λίπη και ζάχαρη, καθώς και επεξεργασμένων τροφών, οδηγεί σε συστημική φλεγμονή ολόκληρου του σώματος, η οποία έχει επιπτώσεις για τον οργανισμό παρόμοιες με αυτές του καπνίσματος, της ρύπανσης, της παχυσαρκίας και της έλλειψης σωματικής άσκησης.

Ωστόσο, το νέο στοιχείο που έφερε στο φως η καινούργια έρευνα, είναι πως η κακή διατροφή και η χρόνια φλεγμονή που μπορεί να δημιουργηθεί εξαιτίας αυτής, είναι πιθανό «να επηρεάσει την ψυχική υγεία μεταφέροντας φλεγμονώδη μόρια στον εγκέφαλο, ενώ μπορεί να επηρεάσει επίσης και τους νευροδιαβιβαστές, τα μόρια που ρυθμίζουν την ψυχική διάθεση», όπως ανέφερε η επικεφαλής της έρευνας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία μάλιστα, το fast food και η κακή διατροφή εν γένει, όχι μόνο μπορεί να επιδεινώσει, αλλά και να πυροδοτήσει την κατάθλιψη. Αντίθετα, όπως προέκυψε από τα ερευνητικά δεδομένα, όσοι προτιμούσαν κατά κύριο λόγο τη μεσογειακή διατροφή, είχαν κατά μέσο όρο 33% μικρότερη πιθανότητα εμφάνισης κατάθλιψης. Επιπλέον, οι ειδικοί επισημαίνουν, ότι η κατανάλωση πολλών φρούτων, λαχανικών και οσπρίων μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή στο σώμα.