Οι Τούρκοι ετοιμάζονται να γιορτάσουν την… ναυτοσύνη τους

Οι Τούρκοι ετοιμάζονται να γιορτάσουν την… ναυτοσύνη τους

Βίντεο από το τουρκικό ΓΕΝ που υμνεί την νίκη στην ναυμαχία της Πρέβεζας το 1538

Η Ναυμαχία της Πρέβεζας έλαβε χώρα στις 28 Σεπτεμβρίου 1538 σύμφωνα με τους Δυτικούς και στις 27 του μήνα σύμφωνα με το Τουρκικό κράτος και συγκεκριμένα το Γενικό Επιτελείο Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας που έδωσε στην δημοσιότητα και σχετικό επετειακό βίντεο γιορτάζοντας με αυτό τον τρόπο την... «ναυτοσύνη» του τουρκικού έθνους μιας και η νίκη σε αυτή τη ναυμαχία θεωρείται η καλύτερη στιγμή του τουρκικού ναυτικού.

Η σύγκρουση έλαβε χώρα όπως λέει και το όνομα της ναυμαχίας, στην Πρέβεζα (βορειοδυτική Ελλάδα) μεταξύ του οθωμανικού στόλου, υπό τον Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσα, κατόπιν εντολής του σουλτάνου Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς, και του ενωμένου στόλου του Ιερού Συνασπισμού (Lega Santa) των χριστιανικών χωρών, η οποία συστήθηκε από τον Πάπα Παύλο Γ΄, υπό τον Γενοβέζο ναύαρχο Αντρέα Ντόρια.

Η ναυμαχία έληξε με ήττα του συνασπισμού των δυτικών μιας και υπήρχε διχόνοια ανάμεσα σε Βενετούς και Γενοβέζους που αποτελούσαν σημαντικό κομμάτι του στόλου.

Μετά την νίκη αυτή ο οθωμανικός στόλος κυριαρχούσε για πολλά χρόνια στην Μεσόγειο με ηγέτη τον Μπαρμπαρόσα μέχρι την ναυμαχία της Ναυπάκτου το 1571.

Ο ναύαρχος Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσα θεωρείται εθνικός ήρωας και το μαυσωλείο του βρίσκεται στο Ναυτικό Μουσείο Κωνσταντινούπολης. Μια κλάση υποβρυχίων του Τουρκικού Ναυτικού έχει το όνομα Preveze.