Η Τουρκία αγοράζει και δεύτερο πλωτό γεωτρύπανο

Η Τουρκία αγοράζει και δεύτερο πλωτό γεωτρύπανο

«Είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε μέχρι τέλους τα δικαιώματα και τα οφέλη μας που προκύπτουν από το διεθνές δίκαιο»

Έχουν ξεκινήσει διεργασίες για την αγορά δεύτερης πλατφόρμας γεωτρύπανου δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Φατίχ Ντονμέζ σύμφωνα με την κυπριακή ιστοσελίδα philenews.com.

Σύμφωνα με την τουρκοκυπριακή ιστοσελίδα Χαμπέρ Κίπρις, ο κ. Ντονμέζ είπε ότι το τελευταίο διάστημα έχουν κάνει σημαντικά βήματα για την αύξηση των ερευνών για υδρογονάνθρακες και την παραγωγή (ενέργειας). «Συνεχίζουμε χωρίς καθυστέρηση τις εργασίες μας για να αλλάξουμε το μέλλον του παιχνιδιού αυτού. Αρχίσαμε τις διεργασίες για την αγορά ενός δεύτερου γεωτρητικού πλοίου και είθε το συντομότερο θα προστεθεί στο στόλο μας και θα προσφέρει υπηρεσίες στο έθνος μας».

Σύμφωνα με την Χαμπέρ Κίπρις, ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας ανέφερε ότι είναι υποχρεωμένοι να προβούν σε γεώτρηση. «Εντός αυτού του έτους, 35 χρόνια μετά πρώτη φορά επαναρχίζουμε τις έρευνες για πετρέλαιο στα βόρεια και νότια σύνορά μας. Έχουμε συγκεντρώσει δείγματα (πληροφορίες) πετρογραφίας για να επικαιροποιήσουμε τον γεωλογικό χάρτη της περιοχής».Εχουμε ενδυναμώσει, συνέχισε, την παρουσία μας στην θάλασσα με τα πλοία Μπαρμπαρός, Ορούτς Ρέις και το γεωτρητικό Φατίχ. «Προηγουμένως λόγω της έλλειψης οικονομικών και ανθρώπινων πόρων δεν μπορούσαμε να ολοκληρώσουμε αυτό το εγχείρημα. Μέσα στο καιρό που πέρασε κάναμε σημαντικά βήματα σε αυτόν τον τομέα και είμαστε στο σημείο να ικανοποιούμε τις ανάγκες με την ντόπια αλλαγή και να κάνουμε τις δουλειές μας με τους δικούς μας μηχανικούς, το δικό μας γεωτρητικό πλοίο. Το πλοίο Φατίχ τους επόμενους λίγους μήνες θα  κάνει την πρώτη του γεώτρηση στην Μεσόγειο». Και στη συνέχεια ανακοίνωσε την αγορά δεύτερου γεωτρητικού πλοίου.

Για τις έρευνες για τους υδρογονάνθρακες στην ανατολική Μεσόγειο, ο κ.  Ντονμέζ είπε ότι «η Τουρκία δεν θα επιτρέψει τετελεσμένα σε κανένα έργο που δεν θα έχει την έγκρισή της, την συγκατάθεσή της». Δεν θα δώσουν, πρόσθεσε, διέξοδο σε κανένα σύστημα στο οποίο οι πλευρές στο νησί δεν θα έχουν ίσα και δίκαια μερίδια και δεν θα λογαριάζονται τα δικαιώματα της Τουρκίας και του ψευδοκράτους.

«Η στάση της Τουρκίας στο θέμα αυτό είναι ξεκάθαρη. Είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε μέχρι τέλους τα δικαιώματα και τα οφέλη μας που προκύπτουν από το διεθνές δίκαιο».  Ο κ. Ντονμέζ είπε ότι έχουν φτάσει σε σημαντικά επίπεδα όσον αφορά τις μη συμβατικές (μη παραδοσιακές) εργασίες που είχαν ξεκινήσει στην περιοχή της Θράκης και την νοτιοανατολικής Ανατολίας. Σε αυτόν τον τομέα, πρόσθεσε, θα προβούν σε επενδύσεις για την εκμετάλλευση και εμπορία από κοινού με τον ιδιωτικό τομέα.