Μεντβέντεφ: Δύσκολα τα επόμενα έξι χρόνια για την οικονομία

Μεντβέντεφ: Δύσκολα τα επόμενα έξι χρόνια για την οικονομία

Οι δυσκολίες σχετίζονται μεταξύ άλλων και με την ενδεχόμενη επιβολή κυρώσεων

Τα επόμενα έξι χρόνια θα είναι δύσκολα για τη ρωσική οικονομία, ανέφερε σήμερα ο Ρώσος πρωθυπουργός, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, κατά την διάρκεια συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου. Οι δυσκολίες σχετίζονται μεταξύ άλλων και με την ενδεχόμενη επιβολή κυρώσεων αλλά και με τη κλιμάκωση των εμπορικών πολέμων.

«Πρέπει να λάβουμε υπ' όψιν μας την κατάσταση στις αγορές πρώτων υλών και τις χρηματιστηριακές αγορές, όπως και την κλιμάκωση των εμπορικών πολέμων, την ενίσχυση του προστατευτισμού και την άσκηση πιέσεων μέσω της επιβολής κυρώσεων», δήλωσε ο Ρώσος πρωθυπουργός.

Όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε,, μέσα σ’ αυτές τις συνθήκες η οικονομική πολιτική της Ρωσίας θα πρέπει να ανταποκριθεί κατά τέτοιο τρόπο ώστε η χώρα να μπορεί να αναπτύσσεται και μέσα σε όχι τόσο ευνοϊκές συνθήκες. Εκτός των άλλων θα πρέπει να διασφαλισθεί η σταθερή άνοδος του βιοτικού επιπέδου. Ο Ρώσος πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι το 2019 θα είναι το έτος προσαρμογής στις αποφάσεις που λαμβάνει αυτή την στιγμή η κυβέρνηση.

Ο ίδιος ζήτησε να «αξιολογηθούν προσεκτικά οι μακροοικονομικές συνθήκες στις οποίες θα αναγκασθούμε να δουλέψουμε στα επόμενα έξι χρόνια». «Η προσέγγιση που χρησιμοποιήσαμε για να διαμορφώσουμε την πρόγνωσή μας υπήρξε άκρως προσεκτική. Ελήφθησαν υπ' όψιν η αύξηση της τιμής του πετρελαίου και η άνοδος του ΑΕΠ όπως και άλλοι δείκτες. Αυτό σχετίζεται με αβεβαιότητες, καθώς όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι η έναρξη αυτού του εξαετούς κύκλου αναμφίβολα δεν θα είναι εύκολη» τόνισε ο κ. Μεντβέντεφ, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Ο εμπορικός πόλεμος δεν θα επηρεάσει σημαντικά τη Ρωσία»

Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας ενδέχεται να επηρεάσει έμμεσα την Ρωσία, αλλά η επίδραση αυτή δεν θα είναι σημαντική, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών και πρώτος αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Αντόν Σιλουάνοφ.

Ο πόλεμος αυτός «θα επηρεάσει του παγκόσμιους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης και έμμεσα φυσικά θα επηρεάσει όλες τις χώρες, συμπεριλαμβανομένης ενδεχομένως και της Ρωσίας» δήλωσε ο Σιλουάνοφ, προσθέτοντας ότι «εμείς σε μικρότερο βαθμό εξαρτόμαστε αυτή τη στιγμή από τους εξωγενείς παράγοντες , έχουμε δημιουργήσει ζώνες ασφαλείας. Για αυτό και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε υπό οποιεσδήποτε συνθήκες».