Αυτό είναι το νέο πρόσωπο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη

Αυτό είναι το νέο πρόσωπο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη

Ο 29χρονος Martin Sellner δείχνει ένας τυπικός νέος της γενιάς του, αλλά,,,

Φοράει T-shirt, εφαρμοστό μοντέρνο τζιν παντελόνι, έχει στυλάτο κούρεμα... Ο Martin Sellner είναι το νέο πρόσωπο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη. Η ομάδα της οποίας ηγείται στην Αυστρία, προσελκύει μεγάλη δημοσιότητα. Ωστόσο, ο ίδιος επιμένει ότι το κίνημά του δεν έχει ρατσιστικές προεκτάσεις και πως είναι ειρηνικό αλλά δε φαίνεται να πείθει κανέναν.

Τον Απρίλιο του 2016, εκατοντάδες θεατές παρακολουθούσαν το «The Suppliants», το θεατρικό έργο που παιζόταν από αιτούντες ασύλου από τη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν. Η παράσταση διακόπηκε απότομα από την εισβολή μελών της ακροδεξιάς ομάδας Generation Identity (GI), τα οποία ξεδίπλωσαν ένα πανό χαρακτηρίζοντας τους θεατές υποκριτές ρίχνοντας μάλιστα και ψεύτικο αίμα προς την πλατεία του θεάτρου.

Ο νεαρός άντρας που βρίσκεται στο τιμόνι της GI, υποβάθμισε το συμβάν. «Ειλικρινά δε γνωρίσω κανέναν που να τραυματίστηκε...». Κοιτώντας κανείς τον Martin Sellner, διακρίνει ίσως έναν τυπικό 29χρονο της γενιάς του, ο οποίος και αυτός βρίσκεται στα social media με τη διαφορά όμως ότι αυτά τα χρησιμοποιεί για να προωθήσει τα αρνητικά της πολυπολιτισμικότητας και την άποψη πώς οι μουσουλμάνοι θέλουν να καταλάβουν την Ευρώπη.

Διαδίδει τις ιδέες του και μέσω του καναλιού του στο YouTube, όπου συχνά συνοδεύεται από την αρραβωνιαστικιά του, Brittany Pettibone, μια ακροδεξιά vlogger. Οι θέσεις της σχετικά με τη λεγόμενη «λευκή γενοκτονία» οδήγησαν την Ένωση να την τοποθετήσει στη λίστα των ομάδων μίσους. Εντός του έτους μάλιστα, το ζευγάρι δέχτηκε απαγορευτικό στο να εισέλθει στο Ηνωμένο Βασίλειο- Το υπουργείο Εσωτερικών ξεκαθάρισε ότι όταν «ο σκοπός επίσκεψης σε αυτή τη χώρα είναι να εξαπλωθεί το μίσος, τότε το υπουργείο μπορεί και θα τους σταματήσει να εισέρχεται στη Βρετανία».

Ο Sellner δεν είναι μόνο ηγέτης του GI στην Αυστρία. Είναι επίσης και η σημαία πίσω από το  πανευρωπαϊκό κίνημα Identitarian, το οποίο είναι έντονα αντίθετο προς τους μουσουλμάνους μετανάστες - υποστηρίζοντας ότι απειλούν την ταυτότητα της Ευρώπης και τελικά θα αντικαταστήσουν τους αυτόχθονες πληθυσμούς. Το κίνημα ξεκίνησε στη Γαλλία το 2012 και επεκτάθηκε σε εννέα χώρες, μεταξύ των οποίων η Γερμανία, η Ιταλία και πρόσφατα το Ηνωμένο Βασίλειο. Δεν έχει πολλά μέλη, αλλά λαμβάνει δημοσιότητα μέσω συγκρουσιακών και δαπανηρών πρότζεκτ.

Για παράδειγμα, το καλοκαίρι του 2017, το GI συγκέντρωσε περί τις 160.000 ευρώ προκειμένου  να ναυλωθεί ένα σκάφος στη Μεσόγειο για να εμποδίζει πλοία μη κυβερνητικών οργανώσεων που περιπολούν τη θάλασσα για τη διάσωση μεταναστών. Οι ιθύνοντες δήλωσαν ότι θα συνελάμβαναν  τους παράνομους μετανάστες και θα βύθιζαν τα σκάφη τους - η εκστρατεία του έλαβε την υποστήριξη μιας ιστοσελίδας νεοναζί, του πρώην αρχηγού της Ku Klux Klan, David Duke και ενός κορυφαίου αμερικανικού λευκού υπέρμαχου της «λευκού έθνους». Ευτυχώς, το σχέδιό τους δεν ευόδωσε και οι αρχές προχώρησαν σε συλλήψεις.

Η απαγόρευση του Sellner για το Ηνωμένο Βασίλειο δυσκολεύει το έργο του να διαδίδει το μήνυμά του σε πιθανούς υποστηρικτές, αλλά online εξακολουθεί να είναι πολύ ενεργός - αν και έχει μπλοκαριστεί από το Facebook.

Στην ηπειρωτική Ευρώπη είναι ελεύθερος να συνεχίζει την επιθετική, προκλητική στοχευμένη πολιτική του κατά των μουσουλμάνων.