Συνελήφθη παιδεραστής που είχε πάρει προεδρική χάρη

Συνελήφθη παιδεραστής που είχε πάρει προεδρική χάρη

Έντονες αντιδράσεις στην Κύπρο για την αποφυλάκιση του

Στη σύλληψη του παιδεραστή που αποφυλακίστηκε πρόωρα στις 9 του μήνα με προεδρική χάρη προχώρησε προχθές η Αστυνομία, μετά τη διαπίστωση ότι διατηρούσε κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης, με τις κάμερες που είχε εγκατεστημένες να βλέπουν προς τον δρόμο και συγκεκριμένα στην κατεύθυνση όπου μερικές δεκάδες μέτρα μακριά διαμένει το ενήλικο, πλέον, θύμα του με την οικογένειά της.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φιλελεύθερου» της Κύπρου, η Αστυνομία προέβη σε έρευνα στην οικία του με δικαστικό ένταλμα, μετά από πληροφορία που έλαβε για κατοχή εκρηκτικών υλών.

Κατά την έρευνα, εντοπίστηκε μόνο το κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης, το οποίο κατασχέθηκε και το περιεχόμενό του αξιολογείται από το Αρχηγείο Αστυνομίας.

Ο ίδιος ο δράστης κατηγορήθηκε για παραβίαση του νόμου περί προσωπικών δεδομένων και αφέθηκε ελεύθερος για να κλητευθεί αργότερα ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Με οδηγίες του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, βρίσκονται σε εξέλιξη διαδικασίες για προστασία του θύματος και της οικογένειάς της από τον παιδεραστή. Επί τούτου, στάλθηκε ήδη επιστολή από την Αρχή Εποπτείας Καταδικασθέντων για Σεξουαλικά Αδικήματα κατά Ανηλίκων προς την Αστυνομία για τη λήψη μέτρων προστασίας.

Ο Νίκος Αναστασιάδης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την οικογένεια του θύματος, κατά τη διάρκεια της οποίας εξέφρασε τις απολογίες του για την πρόωρη αποφυλάκιση του παιδεραστή με προεδρική χάρη.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξήγησε στην οικογένεια ότι προχώρησε στη συγκεκριμένη ενέργεια με ευκαιρία της επανεκλογής του γενικά και απρόσωπα, χαρακτήρισε λάθος την προεδρική χάρη στους παιδεραστές, διαβεβαιώνοντας, παράλληλα, την οικογένεια του θύματος ότι θα βρίσκεται στο πλευρό της.

Από την άλλη, η οικογένεια του θύματος εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της για το γεγονός ότι δεν ειδοποιήθηκε για την πρόωρη αποφυλάκιση του δράστη. Το θύμα όπως και οι γονείς της έπαθαν σοκ όταν τον αντίκρισαν στους δρόμους της κοινότητας όπου διαμένουν.

Η Αρχή Εποπτείας

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ιωνάς Νικολάου, ο οποίος είχε επίσης τηλεφωνική επικοινωνία με την οικογένεια του θύματος, συμμετείχε στην προχθεσινή συνεδρία της Αρχής Εποπτείας Καταδικασθέντων για Σεξουαλικά Αδικήματα κατά Ανηλίκων η οποία αποφάσισε όπως, εντός της τρέχουσας εβδομάδας, η Νομική Υπηρεσία καταχωρήσει αίτηση στο  Δικαστήριο για την εξασφάλιση διατάγματος ώστε ο εν λόγω παιδεραστής να τεθεί υπό την εποπτεία της.

Συγκεκριμένα, η Αρχή Εποπτείας, αξιολογώντας την κατάσταση του αποφυλακισθέντα παιδεραστή και τα περιστατικά της υπόθεσης, έκρινε ότι θα πρέπει να γίνουν οι αναγκαίες προεργασίες ώστε αυτός να παρακολουθείται σε εβδομαδιαία βάση από ψυχολόγο των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας του υπουργείου Υγείας καθώς και από λειτουργούς των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας.

Παρέμβαση Νομικής Υπηρεσίας

Γραπτή ανακοίνωση εξέδωσε χθες η Νομική Υπηρεσία αναφορικά με την πρόωρη αποφυλάκιση του εν λόγω παιδεραστή με προεδρική χάρη, καθιστώντας σαφέςότι δεν ήταν στοχευμένη και ότι ο συγκεκριμένος παιδεραστής όπως και πολλοί άλλοι κατάδικοι επωφελήθηκαν από τη γενική μείωση των ποινών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στους κατάδικους που έλαβαν προεδρική χάρη περιλαμβάνονται και άλλοι παιδεραστές με θύματα άνω των 13 χρονών, φονιάδες που καταδικάστηκαν για ανθρωποκτονία, έμποροι ναρκωτικών και βιαστές ενηλίκων.

Αυτούσια η ανακοίνωση της Νομικής Υπηρεσίας έχει ως εξής: «Σύμφωνα με το Άρθρο 53.4 του Συντάγματος ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος της Δημοκρατίας μειώνουν, αναστέλλουν ή μετατρέπουν οποιανδήποτε ποινή επιβληθείσα από δικαστήριο, με τη σύμφωνη γνώμη του Γενικού Εισαγγελέως και του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέως της Δημοκρατίας. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, όπως είθισται να συμβαίνει με την ευκαιρία εκλογής ή επανεκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας,  με την επανεκλογή του τον Μάρτιο 2018, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποφάσισε όπως, γενικά και απρόσωπα, ασκήσει το συνταγματικό τούτο δικαίωμα με σύντμηση των ποινών που εξέτιαν όλοι οι κατάδικοι κατά το ένα τέταρτο με κάποιους, όμως, περιορισμούς  για την εξαίρεση ορισμένων καταδίκων από τη σύντμηση λόγω των υψηλών ποινών οι οποίες προβλέπονταν από τον Νόμο και τους είχαν επιβληθεί, περιορισμούς στους οποίους συμφώνησε και ο Γενικός Εισαγγελέας. Ως αποτέλεσμα, συντμήθηκε η ποινή όλων των καταδίκων κατά το ένα τέταρτο με τις συγκεκριμένες εξαιρέσεις βαρυποινιτών. Ο συγκεκριμένος κατάδικος, απρόσωπα και μη στοχευμένα, επωφελήθηκε όπως και πολλοί άλλοι, από τη γενική σύντμηση, κατά μερικούς μήνες (σ.σ. έξι μήνες), με αποτέλεσμα να αποφυλακιστεί στις 9/9/2018. Οι περιορισμοί και εξαιρέσεις τους οποίους επιβάλλει στην όποια σύντμηση ο εκάστοτε Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορούν να επανεξεταστούν και να καταστούν αυστηρότεροι και/ή να καλύψουν όχι μόνο το ύψος επιβληθείσας ποινής αλλά και κατηγορίες αδικημάτων».

Διαμαρτυρία έξω από το Προεδρικό

Η απονομή χάριτος από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε παιδεραστές, μειώνοντας κατά ένα τέταρτο τη συνολική ποινή φυλάκισης που τους επιβλήθηκε, προκάλεσε την οργίλη αντίδραση των πολιτών.

Αυθόρμητά μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πολίτες αποφάσισαν την πραγματοποίηση εκδήλωσης διαμαρτυρίας έξω από το Προεδρικό Μέγαρο. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί αύριο στις 6 το απόγευμα.