Ο Τουρκικός στόλος «πυροβολεί» από τις γωνίες του Αιγαίου και της Μεσογείου

Ο Τουρκικός στόλος «πυροβολεί» από τις γωνίες του Αιγαίου και της Μεσογείου

Ασκήσεις με πραγματικά πυρά μέχρι τις 21 Σεπτεμβρίου - Επίδειξη σημαίας από την Άγκυρα λόγω αυξημένης παρουσίας άλλων χωρών στην περιοχή

Ασκήσεις με πραγματικά πυρά έχει σε εξέλιξη το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό από τις 17 Σεπτεμβρίου, όπως επισημαίνει σε ανάρτησή του το τουρκικό ΓΕΝ. Θα διαρκέσουν μέχρι και τις 21 Σεπτεμβρίου.

Οι δεσμεύσεις περιοχών σύμφωνα με το Τουρκικό Γενικό Επιτελείο Ναυτικού είναι σε Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο. Η μεγαλύτερη συγκέντρωση ωστόσο σύμφωνα με καλά πληροφορημένη ελληνική στρατιωτική πηγή που μίλησε στο news.gr είναι στον κόλπο του Ξηρού βορείως των Δαρδανελίων και στην Μεσόγειο.

Όλες οι κινήσεις μέχρι στιγμής και οι δεσμεύσεις περιοχών είναι σε τουρκικά χωρικά ύδατα.

Την ίδια περίοδο να υπενθυμίσουμε πως ειδικά στην ανατολική Μεσόγειο είναι συγκεντρωμένος μεγάλος αριθμός πολεμικών πλοίων από διάφορες χώρες, με μεγαλύτερους αριθμούς να έχουν η Ρωσία, η Γαλλία και οι ΗΠΑ.

Ειδικά οι δραστηριότητες του ρωσικού πολεμικού ναυτικού είναι πιο έντονες καθώς με ένα πρωτόγνωρο αριθμό NAVTEX και ΝΟΤΑΜ έχουν «κλειδώσει» σχεδόν όλη την Ανατολική Μεσόγειο και ειδικά τον χώρο γύρω από την Κύπρο. Η κίνηση αυτή της Τουρκίας ως εκ τούτου κρίνεται από στρατιωτικούς αναλυτές περισσότερο ως κίνηση επίδειξης σημαίας στην ευρύτερη περιοχή.

Μαρίνος Γκασιάμης