Άνοιξε ο δρόμος για το δημοψήφισμα, στις ΗΠΑ για συμμάχους ο Ζάεφ

Άνοιξε ο δρόμος για το δημοψήφισμα, στις ΗΠΑ για συμμάχους ο Ζάεφ

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της ΠΓΔΜ απέρριψε τις προσφυγές κατά - Συνάντηση με τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς

Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ ανακοίνωσε ότι ο πρωθυπουργός της χώρας Ζόραν Ζάεφ μεταβαίνει στην Ουάσιγκτον, όπου αύριο θα συναντηθεί με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Μάικ Πενς.

Εν τω μεταξύ, το Συνταγματικό Δικαστήριο της ΠΓΔΜ απέρριψε σήμερα τις προσφυγές που αμφισβητούσαν τη νομιμότητα της απόφασης της Βουλής της χώρας σχετικά με την προκήρυξη του δημοψηφίσματος της 30ής Σεπτεμβρίου.

Τις προσφυγές είχαν καταθέσει ένα εξωκοινοβουλευτικό αριστερό κόμμα, μία εθνικιστική πολιτική οργάνωση και ένας ιδιώτης. Πλέον, με την απόρριψη των προσφυγών από το Συνταγματικό Δικαστήριο, η οποία ήταν αναμενόμενη, δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο για την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.

Μέσα μαζικής ενημέρωσης των Σκοπίων σχολιάζουν ότι η επίσκεψη του Ζόραν Ζάεφ στην Ουάσιγκτον και η συνάντηση με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ αποτελούν σημαντική μορφή στήριξης από τις ΗΠΑ ενόψει του δημοψηφίσματος της 30ης Σεπτεμβρίου για την Συμφωνία των Πρεσπών.

Το ερώτημα που θα τεθεί στο δημοψήφισμα έχει την εξής διατύπωση: «Είστε υπέρ της ένταξης στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ με αποδοχή της Συμφωνίας ανάμεσα στην Δημοκρατία της Μακεδονίας και την Ελλάδα;».

Την Δευτέρα είχε επισκεφθεί τα Σκόπια και ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Τζέιμς Μάτις, ο οποίος εξέφρασε τη στήριξη των ΗΠΑ στη Συμφωνία των Πρεσπών και στο επικείμενο δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ.

Σήμερα, μήνυμα στο οποίο ενθαρρύνει τους πολίτες της πΓΔΜ να ψηφίσουν στο δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου για τη Συμφωνία των Πρεσπών, υπογραμμίζοντας πως θα ανοίξει τον δρόμο για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, απηύθυνε ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, ο νεότερος.