Κοινή γραμμή Πούτιν – Ερντογάν για Ιντλίμπ

Κοινή γραμμή Πούτιν – Ερντογάν για Ιντλίμπ

Στη δημουργία αποστρατικοποιημένης ουδέτερης ζώνης στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας συμφώνησαν Βλαντιμίρ Πούτιν και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Στη δημουργία αποστρατικοποιημένης ουδέτερης ζώνης στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας με σκοπό το διαχωρισμό των στρατευμάτων του συριακού καθεστώτος από τις δυνάμεις των ανταρτών συμφώνησαν Βλαντιμίρ Πούτιν και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Το κοινό σχέδιο προβλέπει πως Τούρκοι και Ρώσοι στρατιώτες θα περιφρουρούν τη συγκεκριμένη ζώνη.

Σύμφωνα με το Ρώσο πρόεδρο, η συμφωνία προβλέπει επίσης την απομάκρυνση όλων των βαρέων όπλων από την ζώνη και την απομάκρυνση των ριζοσπατικών ομάδων ανταρτών, όπως το Μέτωπο Νόσρα, από την αποστρατικοποιημένη ζώνη πλάτους 15 - 20 χιλιομέτρων.

Από την πλευρά του ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε ότι οι δυνάμεις των δύο χωρών θα διεξάγουν συντονισμένες στρατιωτικές περιπολίες στα σύνορα της ζώνης.

Το καθεστώς αποστρατικοποίησης θα τεθεί σε ισχύ από τις 15 Οκτωβρίου, ανέφερε ο Πούτιν, σημειώνοντας ότι οι συνομιλίες που είχε με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ή εποικοδημητικές και ουσιαστικές συνομιλίες.

Τέλος, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Interfax, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξει νέα στρατιωτική επιχείρηση δυνάμεων της συριακής κυβέρνησης και των συμμάχων της ενάντια στην Ιντλίμπ, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.