Μάχη στήθος με στήθος Μακρόν-Λεπέν ενόψει ευρωεκλογών

Μάχη στήθος με στήθος Μακρόν-Λεπέν ενόψει ευρωεκλογών

Το ποσοστό Μακρόν είναι χαμηλότερο από αυτό που προέβλεπαν οι σφυγμομετρήσεις

Με διαφορά στο νήμα κινούνται πλέον Μακρόν και Λεπέν, περίπου οκτώ μήνες πριν από τη διεξαγωγή των ευρωεκλογών του Μαΐου. Δημοσκόπηση που διεξήχθη για λογαριασμό του ραδιοφωνικού σταθμού France Info και της εφημερίδας Le Figaro, η πρώτη ενόψει των ευρωεκλογών, παρουσιάζει τα κόμματα του Μακρόν και της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν να έχουν διαφορά μόλις 0,5%.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη Deutsche Welle, η δημοσκόπηση Οντοξά για τα γαλλικά μίντια δίνει στη λίστα Μακρόν στην οποία θα συμμετέχουν και οι Κεντρώοι του Μπαϊρού ποσοστό 21,5%. Ακολουθεί η λίστα Λεπέν με 21%, παρά την πολύ δύσκολη φθινοπωρινή έναρξη για το κόμμα της που ονομάζεται πλέον Εθνικός Συναγερμός αντί για Εθνικό Μέτωπο.

Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, το κόμμα της Λεπέν βρίσκεται σε δύσκολη θέση, καθώς από τη μία πλευρά αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες, ενώ από την άλλη, η Λεπέν δέχθηκε πρόσφατα έντονες αποδοκιμασίες για την πολιτική της στο μεταναστευτικό κατά την επίσκεψή της σε ένα μικρό χωριό της νότιας Γαλλίας.

Το ποσοστό Μακρόν είναι χαμηλότερο από αυτό που προέβλεπαν οι σφυγμομετρήσεις πριν το καλοκαίρι και οι οποίες έδιναν 23% με 26%. Αντίθετα, η Μαρίν Λεπέν ανεβαίνει στις δημοσκοπήσεις αφού τον Ιούνιο τα ποσοστά της κυμαίνονταν από 18% έως 19%.

Σκληρή μάχη Μακρόν - Λεπέν

Με 15% οι Ρεπουμπλικανοί της δεξιάς και μόλις με ένα 12,5% οι «Ανυπότακτοι» του Μελανσόν δεν φαίνεται να επωφελούνται από τα χαμηλά ποσοστά του Μακρόν.

Το σοσιαλιστικό κόμμα παρά τη νέα του διεύθυνση παραμένει καταποντισμένο στο 4,5%, ο δε πρώην υποψήφιός του στις προεδρικές εκλογές Μπενουά Αμόν βρίσκεται και αυτός στο 4% και οι Οικολόγοι-Πράσινοι σταθερά στο 5%.

Όλα δείχνουν ότι ο Εμανουέλ Μακρόν θα υποχρεωθεί να δώσει μεγάλη μάχη με την Μαρίν Λεπέν ώστε να μην χάσει τη φερεγγυότητά του στην Ευρώπη και θεωρώντας τον εαυτό του κύριο αντίπαλο του ακροδεξιού άξονα, καταλήγει η Deutsche Welle.