Η Σιβηρία «φλέγεται» από πυραύλους στελθ του Πούτιν

Η Σιβηρία «φλέγεται» από πυραύλους στελθ του Πούτιν

«Η Ρωσία είναι ειρηνόφιλη χώρα. Δεν θέλουμε να επιτεθούμε σε κανέναν»

Ένα απόσπασμα από την τεράστια στρατιωτική άσκηση «Ανατολή 2018» (Vostok-2018) παρακολούθησε την Πέμπτη ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν σε περιοχή της Βαϊκάλης στην Σιβηρία.

Πρόκειται για την μεγαλύτερη άσκηση μετά το 1981 που γίνεται σε ρωσικό έδαφος, αυτή την φορά με συμμετοχή της Κίνας και της Μογγολίας. Για τις ανάγκες της έχουν κινητοποιηθεί πάνω από 300.000 στρατιώτες, 1.000 αεροπλάνα, 36.000 τεθωρακισμένα και οχήματα και 80 πλοία.

Μιλώντας στους παρευρισκόμενους ο Πούτιν δήλωσε μεταξύ άλλων πως: η Ρωσία είναι ειρηνόφιλη χώρα. Δεν θέλουμε να επιτεθούμε σε κανέναν. Η εξωτερική μας πολιτική στοχεύει στην δημιουργία συνεργασιών με όλες τις χώρες που μας ενδιαφέρουν».

Δεκάδες παρατηρητές από διάφορες χώρες μεταξύ των οποίων και η Τουρκία παρακολουθούν με δέος τον γιγαντιαίο όγκο στρατευμάτων που μετακινούνται και τα αποτελέσματα του όγκου πυρός που εξαπολύουν.

Ο ρωσικός στρατός κατά τη διάρκεια των στρατιωτικών γυμνασίων Vostok-2018 χρησιμοποίησε στο πεδίο στρατιωτικών γυμνασίων και δοκιμών στην Μπουριάτια «αόρατους» πυραύλους, οι οποίοι υπερτερούν τεχνολογικά οποιωνδήποτε άλλων ξένων πυραύλων.

Τη σχετική ανακοίνωση για τις δοκιμές πυραύλων αυτού του τύπου, έκανε ο διοικητής της 76ης μεραρχίας αντιαεροπορικής άμυνας συνταγματάρχης Σεργκέι Τίχονοφ στο εβδομαδιαίο περιοδικό του στρατού Zvezda.

«Στα γυμνάσια χρησιμοποιήθηκαν ιδιαίτεροι στόχοι-αντίγραφα πυραύλων με τεχνολογία stealth, που τους κάνει ‘αόρατους’», δήλωσε ο Τίχονοφ επισημαίνοντας ότι «οι εν λόγω πύραυλοι-στόχοι υπερτερούν των αντίστοιχων ξένων πραγματικών πυραύλων».

Τα στρατιωτικά γυμνάσια Vostok-2018 πραγματοποιούνται σε ξηρά και θάλασσα σε περιοχές της ρωσικής Άπω Ανατολής και στον Ειρηνικό Ωκεανό από τις 11 έως τις 17 Σεπτεμβρίου, υπό την εποπτεία του Ρώσου υπουργού Άμυνας Σεργκέι Σόϊγκου.