Αντιμέτωπο και πάλι με λουκέτο το δημόσιο στις ΗΠΑ

Αντιμέτωπο και πάλι με λουκέτο το δημόσιο στις ΗΠΑ

Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί προσπαθούν να δελεάσουν τον Τραμπ, ώστε να αποτραπεί παύση λειτουργίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης

Αντιμέτωπη με πρόβλημα οικονομικής ρευστότητας θα βρεθεί και πάλι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ μετά την 30η Σεπτεμβρίου και Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί προσπαθούν να δελεάσουν τον πρόεδρο Τραμπ, με τις δαπάνες του Πενταγώνου ώστε να αποτραπεί μία παύση λειτουργίας (λουκέτο).

Σύμφωνα με την τακτική που θα ακολουθήσουν οι Ρεπουμπλικάνοι, θα ψηφίσουν ένα πακέτο με δύο οικονομικά νομοσχέδια που θα προβλέπουν την χρηματοδότηση του Πενταγώνου, αλλά και προγραμμάτων για την υγεία, την εργασία, αλλά και την εκπαίδευση. Παράλληλα, υπάρχει και μια τρίτη σημαντική διάσταση, καθώς προβλέπεται η χρηματοδότηση οποιασδήποτε άλλης ομοσπονδιακής υπηρεσίας των ΗΠΑ, που θα βρεθεί αντιμέτωπη με πρόβλημα οικονομικής ρευστότητας, την 30η Σεπτεμβρίου.

Στην περίπτωση που το προτεινόμενο νομοσχέδιο εγκριθεί, τότε, οι υπηρεσίες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ θα εξασφαλίσουν οικονομικά την λειτουργία τους μέχρι την 7η Δεκεμβρίου 2018. Η ημερομηνία αυτή, προδιαγράφει χρονικό διάστημα περίπου ενός μηνός από την διεξαγωγή των ενδιάμεσων εκλογών για το Κογκρέσο, που θα διεξαχθούν στις αρχές Νοεμβρίου.

Τόσο Ρεπουμπλικάνοι, όσο και Δημοκρατικοί που είναι μέλη του Κογκρέσου με μακρόχρονη εμπειρία στα οικονομικά ζητήματα και κυρίως στην χρηματοδότηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης δήλωσαν ότι το πλαίσιο μέσα στο οποίο είναι σχεδιασμένο το προτεινόμενο οικονομικό νομοσχέδιο «δένει» τα χέρια της παρούσας αμερικανικής κυβέρνησης.

Ο πρόεδρος Τραμπ θα βρεθεί αντιμέτωπος με το δίλημμα να υπογράψει ένα νομοσχέδιο που έχει δαπάνες χρηματοδότησης μεγαλύτερες από αυτές που έχει προτείνει ο ίδιος ή να προκαλέσει -μέσω της μη υπογραφής του νομοσχεδίου- μια σοβαρή οικονομική κρίση, επηρεάζοντας αρνητικά και την λειτουργία του αμερικανικού Πενταγώνου.

Σε μια τέτοια περίπτωση, θα έρθει αντιμέτωπος με τους στρατιωτικούς και τους βετεράνους στο εσωτερικό των ΗΠΑ, ενώ θα υπονομευθεί άμεσα και ουσιαστικά η χρηματοδότηση των αμερικανικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό.

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός πρόεδρος χαιρέτισε την πρόοδο που έκανε το Κογκρέσο στην χρηματοδότηση του αμερικανικού Πενταγώνου, καθώς η κίνηση αυτή διαφοροποιεί την κατάσταση χρηματοδότησης που είχε διαμορφωθεί για την αμερικανική στρατιωτική μηχανή την τελευταία δεκαετία.

Ωστόσο, σε εσωτερικό πολιτικό επίπεδο, οι σύμβουλοι του Τραμπ άσκησαν κριτική στο Κογκρέσο, στιγματίζοντας την αύξηση των οικονομικών δαπανών για την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, που έρχεται σε αντίθεση με τις γνωστοποιημένες προθέσεις του Τραμπ.

Στην αύξηση των δαπανών δεν ασκεί κριτική μόνο ο Αμερικανός πρόεδρος, αλλά και οι συντηρητικοί Ρεπουμπλικάνοι που είναι μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων κι επισημαίνουν την απουσία άσκησης συντηρητικής πολιτικής σε μία περίοδο κατά την οποία οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν τον έλεγχο σε όλα τα επίπεδα λήψης των αποφάσεων και εκτελεστικής εξουσίας (Γερουσία, Βουλή των Αντιπροσώπων, Λευκός Οίκος).