Στο Κογκρέσο για κατάθεση στελέχη του Facebook και του Twitter – News.gr

Στο Κογκρέσο για κατάθεση στελέχη του Facebook και του Twitter

Στο Κογκρέσο για κατάθεση στελέχη του Facebook και του Twitter

«Όταν κακοί παίκτες προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν το σάιτ μας θα τους μπλοκάρουμε»

Ανώτατα εκτελεστικά στελέχη των Facebook και Twitter υπερασπίστηκαν σήμερα τις εταιρείες τους στο Κογκρέσο γι' αυτό που οι βουλευτές θεωρούν ως αποτυχία, να παταχθούν δηλαδή οι συνεχιζόμενες προσπάθειες από το εξωτερικό να επηρεαστεί η πολιτική στις ΗΠΑ.

Η γενική διευθύντρια του Facebook, Σέριλ Σάντμπεργκ, που κατέθεσε μαζί με τον διευθύνοντα σύμβουλο του Twitter Τζακ Ντόρσεϊ, παραδέχθηκε ενώπιον της Επιτροπής Υπηρεσιών Πληροφοριών της Γερουσίας πως ήταν πολύ αργή η αντίδραση της εταιρείας στις προσπάθειες της Ρωσίας να παρέμβει στις εκλογές των ΗΠΑ το 2016 και γενικά στην αμερικανική πολιτική, όμως επέμεινε ότι έχει βελτιωθεί.

«Έχουμε απομακρύνει εκατοντάδες σελίδες και λογαριασμούς που εμπλέκονταν σε συντονισμένη πλαστή συμπεριφορά – δηλαδή που παραπλάνησαν άλλους για το ποιοι ήταν και τι έκαναν», είπε η Σάντμπεργκ. «Όταν κακοί παίκτες προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν το σάιτ μας θα τους μπλοκάρουμε».

Από την πλευρά του, ο Ντόρσεϊ περιέγραψε την αυστηρότερη παρακολούθηση εκ μέρους του Twitter της κακόβουλης χρήσης της πλατφόρμας του, περιλαμβανομένης και της ενημέρωσης των υπηρεσιών επιβολής του νόμου τον περασμένο μήνα για λογαριασμούς που φαίνονταν να βρίσκονταν στο Ιράν. Είπε πως ανέστειλε 770 λογαριασμούς για παραβίαση των πολιτικών του Twitter.

Το Facebook, το Twitter και άλλες τεχνολογικές εταιρείες κατηγορούνται τους τελευταίους μήνες για δραστηριότητες πολιτικής επιρροής στα σάιτ τους καθώς και ανησυχίες για την ιδιωτικότητα των χρηστών.

«Δυστυχώς, αυτό που περιέγραψα ως τρωτότητα εθνικής ασφαλείας και απαράδεκτο ρίσκο το Νοέμβριο, δεν έχει ακόμη αντιμετωπιστεί», δήλωσε ο γερουσιαστής Ρίτσαρντ Μπερ, ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Επιτροπής. «Σαφώς, το πρόβλημα αυτό δεν φεύγει. Δεν είμαι καν σίγουρος αν έχει δρομολογηθεί προς τη σωστή κατεύθυνση».

Πριν από την ακρόαση, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, χωρίς να προσφέρει οποιαδήποτε τεκμηρίωση του ισχυρισμού του, κατηγόρησε τις εταιρείες ότι παρεμβαίνουν στις ενδιάμεσες εκλογές που θα διεξαχθούν στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο, λέγοντας στο Daily Caller πως οι εταιρίες ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης είναι «υπερ-φιλελεύθερες».

Καθώς ξεκινούσε η ακρόαση, οι μετοχές των ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης σημείωναν πτώση, του Twitter 4,5% και του Facebook γύρω στο 1%.

Εκτελεστικά στελέχη των εταιρειών, που έχουν επανειλημμένα αρνηθεί πως είναι πολιτικά προκατειλημμένα, έχουν ταξιδέψει στην Ουάσινγκτον πολλές φορές προκειμένου να καταθέσουν στο Κογκρέσο. Τον Απρίλιο, ο γενικός διευθυντής του Facebook Μαρκ Ζάκερμπεργκ κατέθεσε δέκα ώρες στη διάρκεια δύο ημερών.

Η Επιτροπή Υπηρεσιών Πληροφοριών της Γερουσίας ερευνά τις ρωσικές προσπάθειες να επηρεαστεί η κοινή γνώμη στις ΗΠΑ στη διάρκεια της προεδρίας Τραμπ, μετά το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ, σύμφωνα με το οποίο οντότητες που υποστηρίζονται από το Κρεμλίνο επιδίωξαν να αυξήσουν τις πιθανότητές του να κερδίσει τον Λευκό Οίκο το 2016.

Η Μόσχα αρνείται κάθε ανάμιξη και ο Τραμπ –με την υποστήριξη συναδέλφων του Ρεπουπλικανών στο Κογκρέσο– έχει απορρίψει επανειλημμένα τις έρευνες για το θέμα χαρακτηρίζοντάς τες κομματικό κυνήγι μαγισσών ή απάτη.

Ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι κατηγορούν επίσης τις εταιρείες ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης ότι είναι προκατειλημμένες σε βάρος του Τραμπ και άλλων συντηρητικών.

Ο υποστηρικτής θεωριών συνωμοσίας Άλεξ Τζόουνς έδωσε συνέντευξη Τύπου έξω από την αίθουσα ακροάσεων της Γερουσίας καθώς ξεκινούσε η κατάθεση προκειμένου να επικρίνει τις εταιρείες ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης επειδή απαγόρευσαν στον ίδιον και τον ιστότοπό του Infowars από τις πλατφόρμες τους.

Στη Γερουσία, τόσο ο Μπερ όσο και ο Δημοκρατικός αντιπρόεδρος της επιτροπής, γερουσιαστής Μαρκ Γουόρνερ, δήλωσαν πως κάλεσαν τη σημερινή ακρόαση της Τετάρτης προκειμένου να πιέσουν τις εταιρείες ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης να κάνουν περισσότερα.

Ζήτησαν επίσης από την Google της Alphabet Inc να στείλει για κατάθεση ανώτατο εκτελεστικό στέλεχός της, αλλά αρνήθηκαν την προσφορά της να στείλει τον επικεφαλής νομικό σύμβουλό της Κεντ Γουόλκερ αντί για τον γενικό διευθυντή της Alphabet Λάρι Πέιτζ.

Η Google δημοσιοποίησε γραπτή «κατάθεση» του Γουόλκερ πριν από τη ακρόαση, αν και δεν αναμένεται να εμφανιστεί. Ο Γουόλκερ ανέφερε στη δήλωσή του πως η εταιρεία λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη το θέμα της εμπλοκής από το εξωτερικό στην πολιτική στις ΗΠΑ.

Εκπρόσωπος της επιτροπής είπε πως το «υπόμνημα» του Γουόλκερ δεν ήταν κατάθεση και πρόσθεσε, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Ελπίζουμε ο ενθουσιασμός του για τη συμμετοχή της εταιρίας στη δημόσια ακρόαση της επιτροπής να επεκταθεί στην ανώτερη ηγεσία της εταιρίας, και πως θα είναι πρόθυμοι να απαντήσουν στις ερωτήσεις της επιτροπής».

Παρακαλούμε περιμένετε ...