Τσαβούσογλου: Ξεκινάμε γεωτρήσεις στη Μεσόγειο και η Ελλάδα το ξέρει

Τσαβούσογλου: Ξεκινάμε γεωτρήσεις στη Μεσόγειο και η Ελλάδα το ξέρει

«Αυτοί λένε αυτά που έχουν να πουν και εμείς επιμένουμε ως προς την διεθνή νομιμότητα» δηλώνουν πηγές της ελληνικής πλευράς στο news.gr

Την πιθανότητα έναρξης γεωτρήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο αυτό το φθινόπωρο εξήγγειλε εκ μέρους της Τουρκίας ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Μεβλούτ Τσαβούσογλου καθώς η Άγκυρα απέκτησε δική της πλατφόρμα.

Μιλώντας, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Yeni Safak, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον ομόλογό του του ψευδοκράτους των κατεχομένων στην Κύπρο, ο Τσαβούσογλου δήλωσε πως η ««τουρκική δημοκρατία της βορείου Κύπρου», έχει χωρικά ύδατα και υφαλοκρυπίδα την οποία η Τουρκία θα προστατέψει».

«Η Τουρκία έχει μια ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο» πρόσθεσε τονίζοντας πως παλαιότερα η Άγκυρα απέτρεψε την έναρξη γεωτρήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Τώρα έχουμε μια πλατφόρμα και μπορούμε να αρχίσουμε τις γεωτρήσεις» είπε επίσης ο Τσαβούσογλου επισημαίνοντας πως η Άγκυρα έχει συζητήσει με πετρελαϊκές εταιρείες και με την εγγυήτρια Ελλάδα.

Σε σχέση με αυτή την συζήτηση που φέρεται να υπήρξε ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα, καλά πληροφορημένες πηγές που ρωτήθηκαν σχετικά από το news.gr, δήλωσαν άγνοια ως προς το αν έγινε όντως τέτοια συνάντηση ωστόσο τόνισαν πως: «Αυτό δεν σημαίνει τίποτα. Αυτοί λένε αυτά που έχουν να πουν και εμείς επιμένουμε ως προς την διεθνή νομιμότητα».

Ο Τσαβούσογλου πρόσθεσε πως θα συναντηθεί και με τον έλληνα ομόλογό του Νίκο Κοτζιά στην Σμύρνη όπου θα συζητήσουν το Κυπριακό.

Δήλωσε ακόμα πως αν η Ελληνοκυπριακή πλευρά συνεχίσει να κάνει μονομερής ενέργειες η Τουρκία θα αρχίσει τις γεωτρήσεις.