Γιορτή της Ημέρας της Γυναίκας στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Γιορτή της Ημέρας της Γυναίκας στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Η ηγεσία των Εμιράτων εργάζεται συστηματικά για την αύξηση του αριθμού των κοριτσιών που θα φθάνουν μέχρι την τριτοβάθμια εκπαίδευση

Η Ημέρα της Γυναίκας γιορτάστηκε χθες στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και έχουν ενδιαφέρον τα στοιχεία για τη θέση της γυναίκας στη χώρα αυτή, που διαφέρει από την εικόνα που έχουμε στη Δύση για τη γυναίκα στον αραβικό κόσμο. Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, στόχος της ηγεσίας των Εμιράτων είναι να έχει η γυναίκα κομβικό ρόλο στην αναπτυξιακή διαδικασία, στηρίζοντας κατ΄ αυτόν τον τρόπο τις μελλοντικές γενιές.

Τα στοιχεία που δίνονται στη δημοσιότητα για τον ρόλο της γυναίκας στα Εμιράτα είναι χαρακτηριστικά:

  • Εννέα γυναίκες συμμετέχουν στο Ομοσπονδιακό Εθνικό Συμβούλιο, που αποτελείται από 40 μέλη, δηλαδή οι γυναίκες εκπροσωπούνται σε ποσοστό 22,5%. Στη νέα κυβέρνηση, που σχηματίστηκε το 2016, συμμετέχουν γυναίκες σε ποσοστό 27%, μεταξύ των οποίων είναι και η νεότερη σε ηλικία υπουργός στον κόσμο, ηλικίας μόλις 23 ετών.
  • Το 2017, ο αριθμός των γυναικών που απασχολούνταν σε διπλωματικές και προξενικές αποστολές σε όλον τον κόσμο ανερχόταν σε 234. Στα υπουργεία Εξωτερικών και Διεθνούς Συνεργασίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων οι γυναίκες καταλαμβάνουν το 30% των θέσεων του διπλωματικού προσωπικού.
  • Οι γυναίκες αποτελούν το 46,6% του συνολικού δυναμικού στην αγορά εργασίας. Μάλιστα στον δημόσιο τομέα αποτελούν το 66% των εργαζομένων και από το ποσοστό αυτό το 30% έχει ανελιχθεί σε θέσεις ευθύνης.
  • Ο αριθμός των γυναικών που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα ανέρχεται σε 23.000 και διαχειρίζονται προγράμματα συνολικής αξίας 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η ηγεσία των Εμιράτων εργάζεται συστηματικά για την αύξηση του αριθμού των κοριτσιών που θα φθάνουν μέχρι την τριτοβάθμια εκπαίδευση και παράλληλα εξασφαλίζει εκπαιδευτικά προγράμματα για τη βελτίωση των επαγγελματικών δεξιοτήτων των γυναικών.  Στο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής για τη Γυναίκα 2015-2021, έχουν αναληφθεί πρωτοβουλίες για να διευκολύνεται η συμμετοχή των γυναικών σε όλους τους τομείς της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας ώστε να εδραιωθεί περαιτέρω η θέση των γυναικών στα Εμιράτα, στην ευρύτερη περιφέρεια, αλλά και στα διεθνή φόρουμ.