Yeni Safak: Βάση του πολεμικού ναυτικού χτίζει η Τουρκία στην Κύπρο

Yeni Safak: Βάση του πολεμικού ναυτικού χτίζει η Τουρκία στην Κύπρο

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εξετάζει ήδη το έργο, που εισηγήθηκε το τουρκικό πολεμικό ναυτικό

«Επειγόντως ναυτική βάση στο Νησί (Κύπρος)» είναι ο σημερινός τίτλος της τουρκικής εφημερίδας Yeni Safak. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Άγκυρα ήδη εξετάζει την κατασκευή ναυτικής βάσης στα Κατεχόμενα της Κύπρου.

Την ανέγερση της βάσης φαίνεται πως έχει αιτηθεί το τουρκικό πολεμικό ναυτικό και το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, σύμφωνα με την εφημερίδα, εξετάζει ήδη την κατασκευή του έργου.

Το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό ζητά να χτιστεί το «κατάλληλο μέρος» για να ελλιμενίζονται τα πλοία του.

«Βρετανία, ΗΠΑ, Ισπανία, Ιταλία, Καναδάς, Δανία, Πορτογαλία, Βέλγιο, Γερμανία και Ελλάδα έχουν ήδη στείλει τα πλοία τους στην Ανατολική Μεσόγειο υπό το πρόσχημα του πολέμου στη Συρία. Η Τουρκία χρειάζεται επειγόντως ναυτική βάση στην περιοχή» γράφει η τουρκική εφημερίδα. Μάλιστα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, καταγράφονται «απειλές ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια της Τουρκίας στην περιοχή» όπου υπάρχουν και οι Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες, ενώ επικαλείται και τις «μονομερείς ενέργειες» της Λευκωσίας στα ενεργειακά με τις γεωτρήσεις στην ΑΟΖ.

Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται επίσης ότι υπάρχει αίτημα «να μεγαλώσει και το υφιστάμενο αεροδρόμιο της Πολεμικής Αεροπορίας στο Νησί».