Στα άκρα η κόντρα Ρώμης-ΕΕ: Θα λάβουμε μονομερή μέτρα, λένε οι Ιταλοί

Στα άκρα η κόντρα Ρώμης-ΕΕ: Θα λάβουμε μονομερή μέτρα, λένε οι Ιταλοί

Εμμένουν στη θέση τους για μείωση της χρηματοδότησης της ΕΕ

Ανεβαίνει επικίνδυνα το «θερμόμετρο» στην αντιπαράθεση Ευρωπαϊκής Ένωσης - Ιταλίας. Ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης, Λουίτζι Ντι Μάιο, επανέλαβε σήμερα την πρόθεσή του να μειωθεί η συμβολή της Ιταλίας στον προϋπολογισμό της ΕΕ, ελλείψει συμφωνίας με τις Βρυξέλλες για την τύχη των μεταναστών που παραμένουν σε πλοίο της ιταλικής ακτοφυλακής. Νωρίτερα και ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζουζέπε Κόντε, επέλεξε να ανεβάσει τους τόνους, κατηγορώντας την ΕΕ για «υποκρισία» και υπογραμμίζοντας την πρόθεση της Ρώμης να αναθεωρήσει τη στάση της σε «πολλά ζητήματα».

Ντι Μάιο: Θα μειώσουμε τα κεφάλαια που καταβάλλουμε στην ΕΕ

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να γυρίσει την πλάτη στην Ιταλία, για μία ακόμη φορά» έγραψε ο Ντι Μάιο στη σελίδα του στο Facebook, συμπληρώνοντας ότι η χώρα του δεν έχει άλλη επιλογή από το να «λάβει μονομερώς μέτρα αντισταθμιστικού χαρακτήρα». «Είμαστε έτοιμοι να μειώσουμε τα κεφάλαια που καταβάλλουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση». Σημειώνεται ότι η Ιταλία διαθέτει στην ΕΕ το ποσό των 20 δισ. ευρώ ετησίως.

Αιτία της έντονης αντίδρασης της Ρώμης στάθηκε η συνάντηση που είχαν σήμερα στις Βρυξέλλες 10 χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με αντικείμενο το μεταναστευτικό, κατά την οποία όμως δεν επετεύχθη συμφωνία για την αποβίβαση των προσφύγων και μεταναστών από το ιταλικό πλοίο Diciotti.

«Η Ιταλία άσκησε πιέσεις για την επίτευξη μιας λύσης για το πλοίο Diciotti», ανέφερε ένας διπλωμάτης, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. «Όμως, το θέμα αυτό δεν ήταν το σημαντικότερο για τους υπόλοιπους, ήθελαν να συζητήσουν κυρίως σχετικά με διαρθρωτικές λύσεις για τα πλοία που διαπλέουν τη Μεσόγειο. Επομένως, δεν υπήρξε συμφωνία για το Diciotti».

Κόντε: Θα αναθεωρήσουμε την πολιτική μας

Λίγο αργότερα με ανάρτησή του στο Facebook ο Ιταλός πρωθυπουργός κατηγόρησε τους εταίρους για τη στάση που τήρησαν, προειδοποιώντας για αναθεώρηση της πολιτικής της Ρώμης σε άλλα ζητήματα. Όπως αναφέρει, η Ευρώπη δεν κατάφερε να επιδείξει αλληλεγγύη ή υπευθυνότητα και στηλίτευσε το χάσμα μεταξύ λόγων και πράξεων «το οποίο κάποιες φορές μεταλλάσσεται σε υποκρισία».

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης, η Ιταλία θα λάβει υπόψη της αυτήν την εξέλιξη και θα «ενεργήσει αναλόγως… σε όλα τα θέματα τα οποία πρέπει να αντιμετωπίσουμε στην Ευρώπη».

Σαλβίνι: Πρώτα οι Ιταλοί

Εν τω μεταξύ, νωρίτερα ιταλικά ΜΜΕ μετέδιδαν ότι ορισμένοι από τους μετανάστες που επιβαίνουν στο πλοίο άρχισαν απεργία πείνας. Σε επικοινωνία με το Γαλλικό Πρακτορείο, η ιταλική ακτοφυλακή είπε ότι οι μετανάστες «αρνήθηκαν να φάνε το πρωινό τους σήμερα το πρωί».

Σύμφωνα με ιταλικά ΜΜΕ, το απόγευμα, οι 150 μετανάστες αποδέχθηκαν τελικά να φάνε το γεύμα που τους έδωσαν οι Ιταλοί λιμενοφύλακες.

«Πέντε εκατομμύρια Ιταλοί σε κατάσταση απόλυτης ένδειας κάνουν απεργία πείνας καθημερινά, χωρίς την κάλυψη των δημοσιογράφων και τον καλοθελητών. Πρώτα οι Ιταλοί» ήταν η απάντηση στα δημοσιεύματα του υπουργού Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι.