Βρήκαν στην Αίγυπτο το αρχαιότερο… τυρί

Βρήκαν στην Αίγυπτο το αρχαιότερο… τυρί

Aνάλογης σύστασης με το κατσικίσιο τυρί αλλά με «πραγματικά όξινη» γεύση

Πριν από κάμποσα χρόνια μια ομάδα αρχαιολόγων καθάριζε την άμμο από ένα αρχαίο τάφο στην Αίγυπτο, όταν ανακάλυψε σπασμένους αμφορείς. Ένας από αυτούς περιείχε ένα μυστηριώδες λευκό υλικό.

Η ομάδα υπέθετε μόνο σχετικά με το τί ήταν το υλικό αλλά μια νέα ανάλυση που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Αναλυτική Χημεία» έδωσε μια απάντηση. Αυτό που βρήκαν ήταν ένα κομμάτι τυρί ηλικίας 3.200 ετών! Πρόκειται για το πλέον αρχαίο δείγμα τυριού που έχει ανακαλυφθεί σύμφωνα με την Hurriyet.

Ο τάφος ανήκε στο αξιωματούχο Πταχμέ που έζησε περίπου τον 13ο αιώνα π.Χ, που ανάμεσα στα άλλα υπήρξε και δήμαρχος την Μέμφιδας. Αρχικά ο τάφος του είχε ανακαλυφθεί το 1885 αλλά στην συνέχεια σκεπάστηκε από άμμο και ανακαλύφθηκε εκ νέου το 2010.

Το αρχαίο τυρί που ορισμένες φορές συμπεριλαμβανόταν στα γεύματα που θάβονταν μαζί με πλούσιους Αιγύπτιους ήταν πιθανότατα ανάλογης σύστασης με το κατσικίσιο τυρί αλλά με «πραγματικά όξινη» γεύση σύμφωνα με τον καθηγητή Paul Kindstedt, του Πανεπιστημίου του Βερμόντ που διδάσκει την ιστορία της χημείας του τυριού.