Αρνείται να απελευθερώσει τον Αμερικανό πάστορα η Άγκυρα

Αρνείται να απελευθερώσει τον Αμερικανό πάστορα η Άγκυρα

Οι ΗΠΑ απειλούν με νέες κυρώσεις αν δεν απελευθερωθεί ο Άντριου Μπράνσον

Η αιφνιδιαστική απελευθέρωση των 2 Ελλήνων στρατιωτικών θεωρήθηκε από αναλυτές  ως σημάδι ανάλογης εξέλιξης και στο θέμα του του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον, που βρίσκεται σε κατ' οίκον περιορισμό από την Άγκυρα με κατηγορίες για τρομοκρατία.

Ωστόσο σήμερα τουρκικό δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή για την άρση του κατ' οίκον περιορισμού του αμερικανού Ευαγγελιστή πάστορα - η υπόθεση του οποίου βρίσκεται στο κέντρο της διπλωματικής κρίσης ανάμεσα στην Τουρκία και τις ΗΠΑ που έχει προκαλέσει την κατάρρευση της τουρκικής λίρας.

Ο Μπράνσον τέθηκε σε κατ’ οίκον περιορισμό στις 15 Ιουλίου του 2018, ενώ νωρίτερα παρέμενε φυλακισμένος από τον Οκτώβριο του 2016 και βρίσκεται αντιμέτωπος με ποινή κάθειρξης έως 35 έτη.

Αφού έγινε γνωστή η είδηση, η ισοτιμία της λίρας, η οποία έχει χάσει φέτος περίπου το 40% της αξίας της, έπεσε στις 6,21 λίρες στο δολάριο, από τις 6,04 που ήταν προηγουμένως.

Ο συνήγορος του πάστορα Μπράνσον, ο Τζεμ Χαλαβούρτ, δήλωσε πως θα καταθέσει και πάλι προσφυγή σε δύο εβδομάδες.

Οι ΗΠΑ, οι οποίες έχουν ήδη επιβάλει κυρώσεις κατά της Τουρκίας εξαιτίας αυτής της υπόθεσης, είχαν απειλήσει σήμερα ότι θα επιβάλουν και νέες, αν ο πάστορας δεν απελευθερωθεί.