Γερμανός πολίτης συνελήφθη στην Τουρκία για τρομοκρατία

Γερμανός πολίτης συνελήφθη στην Τουρκία για τρομοκρατία

Κατηγορείται για «τρομοκρατική προπαγάνδα» επειδή έκανε κριτική στην κυβέρνηση στα social media

Ένας Γερμανός πολίτης συνελήφθη στην Τουρκία, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο πηγές από το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών. Σύμφωνα με το κρατικό κανάλι ARD, ο άνδρας κατηγορείται για «τρομοκρατική προπαγάνδα» εξαιτίας της έντονης κριτικής που ασκούσε στην τουρκική κυβέρνηση μέσω social media.

«Έχουμε γνώση της υπόθεσης» δήλωσε στο Reuters πηγή από το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, επισημαίνοντας ότι η πρεσβεία στην Άγκυρα θα παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια στον συλληφθέντα.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η σύλληψη αυτή έγινε, αφότου ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μαας προέτρεψε την Άγκυρα, τη Δευτέρα, να κάνει περισσότερα προκειμένου να βελτιώσει τις διπλωματικές σχέσεις της με τη Γερμανία και τις ΗΠΑ. «Γνωρίζουμε την υπόθεση. Η πρεσβεία στην Άγκυρα θα παράσχει προξενική βοήθεια» ανέφερε η πηγή από το γερμανικό ΥΠΕΞ.

Εκπρόσωπος τύπου της γερμανικής διπλωματίας ανέφερε χθες ότι επτά Γερμανοί υπήκοοι έχουν συλληφθεί στην Τουρκία με πολιτικά κριτήρια. Στην πιο πρόσφατη υπόθεση, το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD μετέδωσε ότι η τουρκική αστυνομία συνέλαβε τον 46χρονο Ιλχάμι Α. την Τρίτη το πρωί, ενώ επισκεπτόταν τη μητέρα του στη γενέτειρά του, το Σαριμπασάκ, στην ανατολική Τουρκία.

Δικαστής στην πρωτεύουσα της επαρχίας, το Έλαζιγ εξέδωσε ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Ιλχάμι Α., που έχει κουρδική καταγωγή και εργάζεται ως οδηγός ταξί στο Αμβούργο, όπως μετέδωσε το ARD. Ζει στη Γερμανία από το 1992, σύμφωνα με την ίδια πηγή.