Θλίψη και οργή για την τραγωδία στη Γένοβα

Θλίψη και οργή για την τραγωδία στη Γένοβα

Στους 39 μέχρι στιγμής ο τραγικός απολογισμός των θυμάτων - Οι υπεύθυνοι πρέπει να πληρώσουν ακριβά, δηλώνει ο Ματέο Σαλβίνι

Τριάντα εννέα άνθρωποι έχασαν τη ζωής τους, ανάμεσά τους τρία μικρά παιδιά, από τη χθεσινή κατάρρευση της γέφυρας Μοράντι στη Γένοβα της Ιταλίας. Πηγές της Πολιτικής Προστασίας της Ιταλίας εκφράζουν, ωστόσο, φόβους ότι ο αριθμός των νεκρών θα φθάσεi. Προς το παρόν, πέντε σοροί δεν έχουν ακόμη αναγνωριστεί από τους συγγενείς τους. Οι τραυματίες στα νοσοκομεία είναι δεκαέξι, εκ των οποίων δώδεκα σε σοβαρή κατάσταση. Μεταξύ των θυμάτων συγκαταλέγονται και τέσσερις Γάλλοι πολίτες. «Παραμένουμε σε επαφή με τις ιταλικές αρχές προκειμένου να προσδιορίσουμε τυχόν παρουσία και άλλων Γάλλων μεταξύ των θυμάτων», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσαν οι ιταλικές αρχές.

Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται οι προσπάθειες των διασωστών για τον εντοπισμό επιζώντων στα ερείπια. Ο περιφερειάρχης της ευρύτερης περιοχής της Γένοβας, Τζοβάνι Τότι, δήλωσε ότι «υπάρχουν ελπίδες να μπορέσουν να σωθούν οι περισσότεροι τραυματίες» και επιβεβαίωσε ότι «αναζητώνται ακόμη πολλοί αγνοούμενοι, κάτω από τη γέφυρα».

«Οι υπεύθυνοι θα πληρώσουν ακριβά»

Τη θλίψη του και την οργή του για το δυστύχημα εξέφρασε μέσω του Twitter o υπουργός Εσωτερικών, Ματέο Σαλβίνι. Ο ίδιος επιβεβαίωσε πως οι νεκροί έχουν φθάσει τους 35 και τόνισε ότι οι υπεύθυνοι αυτής της καταστροφής πρέπει να πληρώσουν ακριβά. Παράλληλα, ευχαρίστησε όλους τους διασώστες και τους εθελοντές του έσπευσαν να βοηθήσουν.

 

Για ελλιπή συντήρηση έκανε λόγο ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης, Λουίτζι Ντι Μάιο κι επεσήμανε πως οι οι υπεύθυνοι της εταιρείας αυτοκινητοδρόμων πρέπει να παραιτηθούν. Υπενθύμισε, δε, ότι βάσει νόμου μπορεί να επιβληθεί πρόστιμο μέχρι και 150 εκατομμύρια ευρώ. Από την μεριά της, όμως, η εταιρεία δεν αποδέχεται καμία ευθύνη.

Συγκεκριμένα, η εταιρεία Atlantia που έχει αναλάβει τη διαχείριση των αυτοκινητοδρόμων, απάντησε στην ιταλική κυβέρνηση ότι «δεν προκύπτει η γέφυρα αυτή να ήταν επικίνδυνη και ούτε ότι θα έπρεπε να έχει απαγορευθεί η διέλευση των αυτοκινήτων».

Παράλληλα, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Τζοβάνι Καστελούτσι, τόνισε ότι «η Atlantis συνεχίζει να κάνει τις πρέπουσες επενδύσεις», με αναφορά στην ασφάλεια του οδικού δικτύου.

Τρία παιδιά μεταξύ των θυμάτων

Όπως μεταδίδουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, ανάμεσα στους νεκρούς, υπάρχουν και τρία μικρά παιδιά οκτώ, δώδεκα και δεκατριών ετών. Ο μόνος αλλοδαπός που έχασε τη ζωή του στην κατάρρευσης της γέφυρας στον αυτοκινητόδρομο Α 10 είναι, σύμφωνα με ό,τι έχει γίνει γνωστό, ένας άνδρας από την Χιλή.

Η εισαγγελία της Γένοβας ξεκίνησε έρευνα για εξ αμελείας ανθρωποκτονία και καταστροφή, χωρίς να υποδεικνύεται, προς το παρόν, κάποιος υπεύθυνος. «Πρόκειται για μια τεράστια και παράλογη τραγωδία», δήλωσε ο εισαγγελέας της Γένοβας, Φραντσέσκο Κότσι.