Συλλήψεις στρατιωτικών στη Βενεζουέλα

Συλλήψεις στρατιωτικών στη Βενεζουέλα

Οι δύο υψηλόβαθμοι στρατιωτικοί φέρονται να εμπλέκονται στην απόπειρα δολοφονίας του Μαδούρο

Δύο υψηλόβαθμοι στρατιωτικοί συνελήφθησαν στη Βενεζουέλα με την κατηγορία ότι εμπλέκονται στην απόπειρα δολοφονίας του προέδρου της χώρας, Νικολάς Μαδούρο, κατά τη διάρκεια ομιλίας του την περασμένη εβδομάδα. Τη σύλληψή τους ανακοίνωσε ο γενικός εισαγγελέας της Βενεζουέλας Τάρεκ Σάαμπ.

Η κυβέρνηση κατηγορεί πολιτικούς της αντιπολίτευσης και ακτιβιστές από το εξωτερικό που τάσσονται κατά του Μαδούρο για το σχέδιο δολοφονίας του ηγέτη της χώρας με μη επανδρωμένα αεροσκάφη γεμάτα με εκρηκτικά, κατά τη διάρκεια στρατιωτικής παρέλασης. Δεκατέσσερις άνθρωποι –μεταξύ των οποίων ένας βουλευτής και πολλοί νέοι– έχουν συλληφθεί μέχρι σήμερα, ενώ άλλοι 20 ύποπτοι αναζητούνται. Ορισμένοι από αυτούς βρίσκονται στην Κολομβία και τις ΗΠΑ.

Ο Σάαμπ είπε ότι ο συνταγματάρχης Πέδρο Χαβιέρ Σαμπράνο Ερνάντες και ο στρατηγός Αλεχάντρο Πέρες Γκάμες οδηγήθηκαν τη Δευτέρα ενώπιον δικαστηρίου. Δεν υπάρχουν προς το παρόν περισσότερες πληροφορίες για τους δύο κρατούμενους. Το υπουργείο Πληροφοριών δεν ανταποκρίθηκε σε αίτημα του πρακτορείου Reuters για να σχολιάσει την υπόθεση, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος εναντίον του Μαδούρο οργανώθηκε από 11 άνδρες που είχαν στρατολογηθεί κατά τη διάρκεια αντικυβερνητικών διαδηλώσεων και εκπαιδεύτηκαν στην Κολομβία. Οι «χρηματοδότες» της επιχείρησης αυτής, από την Μπογκοτά και τη Φλόριντα, υποσχέθηκαν ότι θα δώσουν 50 εκατομμύρια δολάρια στην ομάδα και θα εξασφαλίσουν τη διαμονή τους στις Ηνωμένες Πολιτείες, σε αντάλλαγμα για τη δολοφονία του Μαδούρο, όπως ανέφεραν οι αρχές.