Συμπληρώθηκαν 44 χρόνια από τον «Αττίλα ΙΙ»

Συμπληρώθηκαν 44 χρόνια από τον «Αττίλα ΙΙ»

Χάριν στην μάχη του στρατοπέδου της ΕΛΔΥΚ σώθηκε η Λευκωσία

Τα 44 χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την αποφράδα ημέρα της έναρξης του «Αττίλα 2» στην Κύπρο το 1974. Επρόκειτο για την δεύτερη επιχείρηση των Τούρκων, στην μεγαλόνησο η οποία κράτησε 3 ημέρες. Οι Τούρκοι θα κατακτούσαν περισσότερο από ό,τι ζητούσαν στη Γενεύη πριν λίγες ώρες.

Οι ελληνοκυπριακές δυνάμεις ήταν χωρισμένες σε 3 τομείς, Δυτικό, Κεντρώο και Ανατολικό. Το σχέδιο των ελληνοκυπριακών δυνάμεων ήταν η ασθενής άμυνα και υποχώρηση έως μια προσχεδιασμένη αμυντική γραμμή, τη «Γραμμή Τρόοδους». Πιο ενισχυμένος τομέας ήταν ο Ανατολικός, για τον οποίο υπήρχε η άποψη πως θα ήταν το κύριο πεδίο δράσης της τουρκικής επιθετικότητας. Συνολικά, υπήρχαν 20 χιλιάδες άντρες στις τάξεις της Εθνικής Φρουράς και 21 άρματα μάχης τύπου Τ-34.

Στις τουρκικές δυνάμεις υπήρχαν 40 χιλιάδες άντρες και 260-200 άρματα. Το τουρκικό σχέδιο είχε δύο φάσεις.

Η πρώτη προέβλεπε επίθεση στα ανατολικά προκειμένου ενώσουν τον θύλακα της Αμμοχώστου με τις υπόλοιπες δυνάμεις που ήλεγχαν, ενώ άλλη ομάδα δυνάμεων θα προχωρούσε ανατολικά εως ότου προσεγγίσει τη Γραμμή Τρόοδους. Η δεύτερη φάση, υπολογιζόμενη να ξεκινήσει μετά από δύο μέρες, προέβλεπε την κατάληψη της Μόρφου και του Λιμνίτη.

Συγκεκριμένα στον Ανατολικό Τομέα, οι Τούρκοι ξεκίνησαν με βολές πυροβολικού ενώ από αέρος η τουρκική πολεμική αεροπορία έβαλε εναντίον των ελληνικών θέσεων. Τουρκικές δυνάμεις επιτέθηκαν στο χωριό Μια Μηλιά. Αρχικά αποκρούστηκαν, αλλά μετά την ενίσχυσή τους με τεθωρακισμένα, το ΓΕΕΦ διέταξε τις ελληνοκυπριακές δυνάμεις να υποχωρήσουν στη γραμμή Τρόοδους. Έτσι οι Τούρκοι κατάφεραν να καταλάβουν το χωριό. Υποχωρώντας οι ελληνοκυπριακές δυνάμεις δεχόντουσαν πυρά της αεροπορίας, τα οποία οδήγησαν στην κατάρρευση της γραμμής άμυνας και μέχρι τις 12:30, οι τουρκικές δυνάμεις είχαν φτάσει στην Αμμόχωστο. Στον Κεντρικό Τομέα, το στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ δέχτηκε επίθεση με βολές πυροβολικού και αεροπορίας. Στις 10:00 το στρατόπεδο δέχτηκε επίθεση από πεζικό και στις 11:00 από τεθωρακισμένα, όμως οι δυνάμεις της ΕΛΔΥΚ κατάφεραν να τις αποκρούσουν. Στις 15:00 υπήρξε και νέα επίθεση, όμως και πάλι αποκρούστηκε. Η μάχη υπήρξε σκληρή και οι απώλειες των Ελλήνων ήταν βαριές αλλά των Τούρκων ακόμα μεγαλύτερες. Χάριν στην μάχη αυτή οι Τούρκοι δεν κατέλαβαν όλη την Λευκωσία.

Στον Δυτικό τομέα δεν υπήρξαν ιδιαίτερες εμπλοκές.