Μυστικό ταξίδι Νετανιάχου στην Αίγυπτο

Μυστικό ταξίδι Νετανιάχου στην Αίγυπτο

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Αιγύπτιο πρόεδρο, σε μία προσπάθεια επίτευξης συμφωνίας εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας

Μυστικό ταξίδι στην Αίγυπτο φέρεται να έκανε το Μάιο ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου. Σύμφωνα με πληροφορίες ισραηλινού τηλεοπτικού καναλιού, ο Νετανιάχου συναντήθηκε με τον Αιγύπτιο πρόεδρο, Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι. Στο επίκεντρο της συνάντησης, το ενδεχόμενο εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας. Μέχρι στιγμής δεν έχει επιβεβαιωθεί η πληροφορία που μεταδόθηκε από το Κανάλι 10 του Ισραήλ. Σύμφωνα, πάντως, με το κανάλι, η συνάντηση των δύο ηγετών έγινε στις 22 Μαΐου και κράτησε πολλές ώρες.

Από τις 30 Μαρτίου στον παλαιστινιακό θύλακα που ελέγχεται από τη Χαμάς οργανώνονταν συνεχώς συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας τόσο για τον αποκλεισμό της Γάζας όσο και για την επιστροφή των Παλαιστίνιων προσφύγων και των απογόνων τους στις περιοχές απ' όπου αναγκάστηκαν να φύγουν μετά τη δημιουργία του κράτους του Ισραήλ, το 1948. Στα βίαια επεισόδια κοντά στον φράχτη ασφαλείας με το Ισραήλ έχουν σκοτωθεί μέχρι σήμερα από πυρά των Ισραηλινών στρατιωτών 169 Παλαιστίνιοι. Στις 20 Ιουλίου σκοτώθηκε και ένας Ισραηλινός στρατιώτης, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά από το 2014, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Αμερικανικές πηγές, τις οποίες επικαλέστηκε το Κανάλι 10, υποστηρίζουν ότι οι συνομιλίες μεταξύ του Νετανιάχου και του Σίσι επικεντρώθηκαν στην πιθανότητα επίτευξης συμφωνίας εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας, την άρση του ισραηλινού αποκλεισμού και την αποκατάσταση των υποδομών ζωτικής σημασίας.

Υπενθυμίζεται πως η Αίγυπτος και η Ιορδανία είναι οι μοναδικές αραβικές χώρες που έχουν υπογράψει συνθήκη ειρήνης με το Ισραήλ. Το Κάιρο έχει εμπλακεί στις συνομιλίες με στόχο την συμφιλίωση μεταξύ της Χαμάς και της Φάταχ του Αμπάς.