Le Monde: Σε αναζήτηση νέων συμμάχων ο Ερντογάν

Le Monde: Σε αναζήτηση νέων συμμάχων ο Ερντογάν

Η κρίση, τονίζει η εφημερίδα, στέλνει, την Τουρκία, μέλος του NATO από το 1952, «στην αγκαλιά της Ρωσίας».

Αντιμέτωπος με μία άνευ προηγουμένου διπλωματική κρίση με τις ΗΠΑ εν μέσω οικονομικής κρίσης και καταβαράθρωσης του τουρκικού νομίσματος, o Ερντογάν αναζητεί νέους συμμάχους, γράφει σήμερα η γαλλική Le Monde. Η εν εξελίξει κρίση, τονίζει η εφημερίδα, στέλνει, την Τουρκία, μέλος του NATO από το 1952, «στην αγκαλιά της Ρωσίας».

Στο δημοσίευμά της η γαλλική εφημερίδα αναφέρει ότι Σεργκέι Λαβρόφ βρίσκεται σήμερα και αύριο στην Άγκυρα για συνομιλίες με τους Τούρκους εταίρους. Κατά τις συναντήσεις του θα συζητηθεί ιδιαίτερα το θέμα της Συρίας, και του θύλακα του Ιντλίμπ, τελευταίας περιοχής που κατέχουν ακόμα οι αντιφρονούντες και διαφεύγει από τον έλεγχο της Δαμασκού.

Ο Ερντογάν «βρίσκεται στο έλεος της Ρωσίας», αναφέρει η Monde. Επικαλείται ακόμη ότι η τύχη των προσφύγων της Συρίας αποτελεί μέρος ενός σχεδίου Άγκυρας και Μόσχας ώστε να ωθήσουν Γαλλία και Γερμανία να αναλάβουν μέρος της χρηματοδότησης για την ανοικοδόμηση της Συρίας, καθώς η Ρωσία σε τριγμούς από την πτώση του νομίσματός της με την ανακοίνωση των αμερικανικών κυρώσεων, δεν έχει την ικανότητα για τη χρηματοδότηση.

Σύμφωνα με πηγές του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, η Μόσχα θεωρεί ότι «οι δυτικές δυνάμεις θα πρέπει να αναλάβουν το κομμάτι ευθύνης που τους αναλογεί στην ανοικοδόμηση της Συρίας». Σε αυτό το πλαίσιο, ο Ερντογάν συγκαλεί για τις 7 Σεπτεμβρίου στην Κωνσταντινούπολη, διεθνή σύνοδο τεσσάρων ηγετών, στις οποίες θα καλέσει τη Γερμανία και τη Γαλλία, επιχειρώντας να προσδώσει στη Σύνοδο χαρακτήρα αντι-Trump μετώπου. Προς το παρόν, πάντως, Βερολίνο και Παρίσι δεν έχουν απαντήσει επίσημα στην πρόσκληση Ερντογάν, καταλήγει η γαλλική εφημερίδα, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.