Αμηχανία στον Λευκό Οίκο από ηχητικό απόσπασμα

Αμηχανία στον Λευκό Οίκο από ηχητικό απόσπασμα

«Πρόκειται για μία απίστευτη παραβίαση του πρωτοκόλλου, αλλά και του νόμου»

Αναστάτωση επικρατεί στην Ουάσιγκτον καθώς εξετάζονται οι διαθέσιμες νομικές επιλογές που έχουν οι συνάδελφοι της Αμορόζα Μάνιγκολτ Νιούμαν, προκειμένου να την εμποδίσουν να δημοσιοποιήσει και άλλα ηχητικά αποσπάσματα από συνομιλίες της στον Λευκό Οίκο.

Παράλληλα, εξετάζεται το ενδεχόμενο να διωχθεί ποινικά για τη μυστική και παράνομη ηχογράφηση της συζήτησης που είχε με τον Προσωπάρχη του Λευκού Οίκου Τζον Κέλι, μεταδίδει το ABC News, επικαλούμενο δηλώσεις αξιωματούχων του Λευκού Οίκου.

Η υπεύθυνη Τύπου του Λευκού Οίκου Σάρα Σάντερς αντέδρασε στην εμφάνιση της Μάνιγκολτ Νιούμαν στην εκπομπή «Meet the Press» στη διάρκεια της οποίας ακούστηκε ηχητικό απόσπασμα από τη συζήτηση που είχε στην αίθουσα αντιμετώπισης κρίσεων (SCIF) του Λευκού Οίκου, όταν της ανακοινώθηκε η απόλυσή της. Η ίδια, εργάστηκε ως βοηθός του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, αλλά και ως διευθύντρια επικοινωνίας για το Γραφείο Δημοσίων Σχέσεων του Λευκού Οίκου.

«Η ιδέα και μόνο που είχε ένα στέλεχος του προσωπικού να περάσει μία συσκευή ηχογράφησης στην αίθουσα αντιμετώπισης κρίσεων του Λευκού Οίκου, δείχνει μία κραυγαλέα περιφρόνηση της εθνικής μας ασφάλειας. Μετά από αυτό ο κομπασμός στην τηλεόραση, αποδεικνύει το έλλειμμα χαρακτήρα και ακεραιότητας από αυτήν τη δυσαρεστημένη πρώην εργαζόμενη στον Λευκό Οίκο», δήλωσε χαρακτηριστικά η Σάντερς.

Οι ισχυρισμοί που διατυπώνει η Μάνιγκολτ Νιούμαν στο βιβλίο της, το οποία κυκλοφορεί αύριο, έχουν προκαλέσει τις αντιδράσεις των πρώην συναδέλφων της στη Δυτική Πτέρυγα του Λευκού Οίκου.

Ο πρώην υπεύθυνος Τύπου του Λευκού Οίκου Σον Σπάισερ δήλωσε στο ABC News ότι οι ισχυρισμοί της είναι «ολικά φανταστικοί».

Ο Σπάισερ διέψευσε τον ισχυρισμό της Μάνιγκολτ Νιούμαν ότι έχει υπογράψει συμφωνία εμπιστευτικότητας για τη μη δημοσιοποίηση πληροφοριών, ενώ χαρακτήρισε ως «ψευδή» τον ισχυρισμό της ότι ο ίδιος έχει λάβει χρήματα προκειμένου να διατηρήσει τη σιωπή του.

Η Μάνιγκολτ Νιούμαν είχε διαβάθμιση ασφάλειας στον ελάχιστο βαθμό, όπως ο ίδιος υποστήριξε, ενώ η ίδια ενδέχεται να έχει παραβιάσει τον νόμο με την ηχογράφηση της συζήτησης που έκανε εντός της αίθουσας διαχείρισης κρίσεων. Η αίθουσα αυτή είναι θεωρητικά ο πιο προστατευμένος χώρος από πλευράς ασφάλειας στο κτιριακό συγκρότημα του Λευκού Οίκου.

Η διαχείριση απόρρητων πληροφοριών για την περίπτωση της Μάνιγκολτ Νιούμαν έγινε σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στα πρωτόκολλα ασφάλειας, σύμφωνα με τον Σπάισερ.

«Πρόκειται για μία απίστευτη παραβίαση του πρωτοκόλλου, αλλά και του νόμου. Μπορείς να χάσεις την άδεια διαχείρισης απόρρητων πληροφοριών που διαθέτεις, εάν περάσεις μία συσκευή ηχογράφησης στην αίθουσα SCIF. Η τοποθέτηση της συσκευής στον χώρο αποτελεί παραβίαση, αλλά με την σκόπιμη ηχογράφηση, αντιμετωπίζεσαι εντελώς διαφορετικά», τόνισε ο ίδιος.

Αρκετοί εντός του Λευκού Οίκου είναι αυτοί που φοβούνται ότι η Μάνιγκολτ Νιούμαν θα προχωρήσει στη δημοσιοποίηση ιδιωτικών συζητήσεων που είχε μαζί τους, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Βρίσκεται σε ένα άλλο επίπεδο πλέον. Με τρομοκρατεί», δήλωσε χαρακτηριστικά ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

Η Μάνιγκολτ Νιούμαν στρέφεται κατά των εν ενεργεία, αλλά και κατά πρώην συναδέλφων της στο Λευκό Οίκο με τα όσα παρουσιάζει στο βιβλίο της με τίτλο: «Η Αποκομμένη».

Η κατάσταση έγινε ακόμη πιο σοβαρή για το προσωπικό του Λευκού Οίκου μετά τη δημοσιοποίηση του ηχητικού αποσπάσματος, καθώς τώρα υπάρχουν ανησυχίες ότι οι ισχυρισμοί της θα έχουν μεγαλύτερη αξιοπιστία, αφού θα υποστηρίζονται από τα ηχητικά αποσπάσματα συνομιλιών.

«Οι άνθρωποι τώρα καταλαβαίνουν ότι έχει πολλά και αυτό, φρενάρει πολλούς από το να ανταπαντήσουν», δήλωσε ένας πρώην αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

Αρκετά στελέχη υποστηρίζουν ότι είχαν λάβει τα μέτρα τους με τη Μάνιγκολτ Νιούμαν, ενώ άλλοι φοβούνται πως οι συγκρούσεις που είχαν με την ίδια θα δημοσιευτούν. Κανένας δεν είναι σε θέση να βεβαιώσει για την ακριβή αριθμό των ηχητικών αποσπασμάτων από συζητήσεις που έχει στη διάθεσή της.

«Εάν έχετε εκνευρίσει την Αμαρόζα προσδεθείτε γιατί θα ακολουθήσουν δύο δύσκολες εβδομάδες», δήλωσε χαρακτηριστικά ένας πρώην αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

Ένας άλλος υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου χαρακτήρισε τη Μάνιγκολτ Νιούμαν ως αντιεπαγγελματική και θυμήθηκε ότι η ίδια θα μπορούσε να κάνει τα ψώνια της από το διαδίκτυο στη διάρκεια συναντήσεων.

Ο ίδιος θυμάται ότι η Μάνιγκολτ Νιούμαν ήταν προσβλητική αρκετές φορές με χαμηλόβαθμα στελέχη του Λευκού Οίκου.

Η Κατρίνα Πίρσον πρώην εκπρόσωπος της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ είπε ότι η Μάνιγκολτ Νιούμαν ήταν ενοχλητική, καθώς η ίδια «δημιουργούσε πρόστυχα και διαστρεβλωτικά ψέματα».

Στην εκπομπή του NBC «Meet the Press» η Μάνιγκολτ Νιούμαν ισχυρίστηκε ότι η Πίρσον της είπε ότι είχε ακούσει τον Τραμπ να λέει τη λέξη «Νέγρος», ενώ τον ισχυρισμό αυτό, διέψευσε η Πίρσον.

Σε ανακοίνωση της στο NBC News η Πίρσον είπε: «Η Αμορόζα είναι από πρόθεση άτιμη, προκειμένου να πωλήσει το βιβλίο της. Πρώτον, ποτέ δεν έχω ακούσει τον πρόεδρο Τραμπ να χρησιμοποιεί την υποτιμητική γλώσσα, που ισχυρίζεται η ίδια. Επίσης, ποτέ δεν επιβεβαίωσα την ύπαρξη μία υποτιθέμενης κασέτας από την εκπομπή “Ο Ασκούμενος” στην ίδια, όπως ισχυρίζεται. Πρόκειται για ένα συνολικό κατασκεύασμα από την Αμορόζα», τόνισε η Πίρσον.

Σύμφωνα με την ίδια, ο πρόεδρος Τραμπ και η οικογένειά του «είναι πάντα ευγενείς, γενναιόδωροι, συνετοί και δείχνοντας σεβασμό σε εμένα, αλλά και σε άλλους έγχρωμους ανθρώπους».

Η ίδια ανακοίνωση αναφέρει: «Αισθάνθηκα τιμή όταν με διόρισε, εμένα μία ανύπαντρη μητέρα, ως την πρώτη μαύρη εκπρόσωπο σε παναμερικανικό επίπεδο για μία νικηφόρα προεκλογική εκστρατεία. Αισθάνομαι λύπη για την Αμορόζα καθώς υποτιμά τον εαυτό της, δημιουργώντας πρόστυχα και διαστρεβλωτικά ψέματα, καθώς προσπαθεί να πλουτίσει μέσω της πώλησης βιβλίων σε βάρος της αλήθειας. ‘Αποκομμένη,’ πραγματικά», τόνισε η Πίρσον στην ανακοίνωσή της.

Παρακαλούμε περιμένετε ...