Εκατόμβη νεκρών από τα 6,9 Ρίχτερ σε θέρετρο της Ινδονησίας

Εκατόμβη νεκρών από τα 6,9 Ρίχτερ σε θέρετρο της Ινδονησίας

Τα σωστικά συνεργεία εξακολουθούν να ξεθάβουν σορούς και να ψάχνουν επιζώντες στα συντρίμμια των κτιρίων

Περισσότερους από 2.000 τουρίστες απομάκρυναν τα σωστικά συνεργεία της Ινδονησίας σήμερα από μικρά τουριστικά νησιά κοντά στο Λομπόκ, όπου οι διασώστες αναζητούσαν επιζώντες μία ημέρα μετά τον ισχυρό σεισμό που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 98 Ινδονήσιοι.

Ο σεισμός 6,9 βαθμών σημειώθηκε χθες βράδυ (τοπική ώρα) με μικρό εστιακό βάθος μόλις 10 χιλιομέτρων και προκάλεσε ζημιές σε χιλιάδες κτίρια, μία εβδομάδα μετά από μια άλλη σεισμική δόνηση που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 17 άτομα.

Οι διασώστες έψαχναν σήμερα για επιζώντες στα χαλάσματα των σπιτιών, των τεμένων και των σχολείων που καταστράφηκαν από τον χθεσινοβραδινό σεισμό, ο οποίος έγινε αισθητός ακόμα και στο γειτονικό Μπαλί, το πλέον τουριστικό νησί της αρχιπελάγους της νοτιοανατολικής Ασίας.

«Επτά Ινδονήσιοι τουρίστες έχασαν τη ζωή τους στο Γκίλι Τραγουανγκάν εξαιτίας του σεισμού, οι οποίοι ανεβάζουν τον συνολικό αριθμό σε 98» νεκρούς, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών Σουτόπο Πούρβο Νουγκρόχο, προσθέτοντας ότι εκτιμάται πως ο απολογισμός θα αυξηθεί.

 

 

Οι περισσότεροι νεκροί βρέθηκαν στην ορεινή βόρεια πλευρά του Λομπόκ, μακριά από τους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς στο νότιο και δυτικό τμήμα του νησιού.

Επιπλέον «οι ομάδες έρευνας και διάσωσης κατάφεραν να διασώσουν 2.000 -2.700 τουρίστες στο Γκίλι, Ινδονήσιους και ξένους», οι οποίοι απομακρύνθηκαν και μεταφέρθηκαν σε ένα λιμάνι στο βόρειο Λομπόκ προκειμένου στη συνέχεια να μεταβούν στο αεροδρόμιο», πρόσθεσε. «Ορισμένοι αποφάσισαν να παραμείνουν, αλλά η πλειονότητα θέλησε να αποχωρήσει».

Ο αριθμός των κατοίκων που απομακρύνονται μπορεί να φθάσει τουλάχιστον τους 20.000 στο Λομπόκ, δήλωσε ο Σουτόπο, προσθέτοντας ότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη για φάρμακα και τρόφιμα.

Σε εκατοντάδες τραυματίες προσφέρθηκε ιατρική βοήθεια στον εξωτερικό χώρο ενός νοσοκομείου που υπέστη ζημιές στη Ματαράμ, τη μεγαλύτερη πόλη του Λομπόκ η οποία επλήγη ιδιαίτερα από τον σεισμό. Έξω από το κτίριο, οι γεμάτοι χαλάσματα δρόμοι της πόλης ήταν έρημοι, εκτός από μερικούς επιζώντες που περνούσαν μέσα από τα ερείπια.