Περισσότεροι από 1,5 εκατ. Σύροι θέλουν να επιστρέψουν στη χώρα τους

Περισσότεροι από 1,5 εκατ. Σύροι θέλουν να επιστρέψουν στη χώρα τους

Σύμφωνα με στοιχεία της στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ

Σε 1,7 εκατομμύρια υπολογίζονται προς το παρόν οι Σύροι πρόσφυγες που επιθυμούν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, όπως τόνισε σήμερα η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, επικαλούμενη στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι εγκατεστημένοι σε Βραζιλία, Γερμανία, Δανία, Αίγυπτο, Ιορδανία, Ιράκ, Λίβανο και Τουρκία.

Σύμφωνα με την κυρία Ζαχάροβα, συνολικά σε 45 χώρες έχουν καταγραφεί περισσότεροι από 6,8 εκατομμύρια πρόσφυγες, εκ των οποίων τα 2 εκατ. είναι γυναίκες και τα 3,5 εκατ. παιδιά. Στην Τουρκία ζουν περισσότεροι από 3,5 εκατ. πρόσφυγες, στο Λίβανο 975.000 και στην Ιορδανία 566.000.

Πρωτοβουλίες από Ρωσία

Η Μαρία Ζαχάροβα επεσήμανε ότι το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών και το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας που έχουν αναλάβει για την επιστροφή των προσφύγων στη χώρα τους, βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τις κυβερνήσεις των ξένων χωρών που έχουν δεχθεί Σύρους στο έδαφός τους, ώστε να έχουν ακριβή πληροφόρηση για τον αριθμό των προσφύγων που βρίσκονται σε κάθε χώρα.

Την περασμένη εβδομάδα, ο ειδικός απεσταλμένος του Ρώσου προέδρου που είναι αρμόδιος για την Συρία, ο Αλεξάντρ Λαβρέντιεφ, και ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Βερσίνιν επισκέφθηκαν τη Συρία, την Ιορδανία, το Λίβανο και την Τουρκία. Κύριο θέμα ήταν οι Σύροι πρόσφυγες. Όπως είχε δηλώσει πρόσφατα, σε συνέντευξη του στο πρακτορείο TASS ο Λαβρέντιεφ, η Ρωσία πρότεινε στην Τουρκία να εκπονήσουν από κοινού σχέδιο για την επιστροφή των Σύρων στη χώρα τους.