Τράπεζα της Αγγλίας: Αύξησε τα επιτόκια για δεύτερη φορά μέσα στην κρίση

Τράπεζα της Αγγλίας: Αύξησε τα επιτόκια για δεύτερη φορά μέσα στην κρίση

Πιέσεις δέχεται η στερλίνα

Παρά την αβεβαιότητα που επικρατεί σχετικά με την πορεία της βρετανικής οικονομίας, η Τράπεζα της Αγγλίας αποφάσισε σήμερα να προχωρήσει σε νέα αύξηση των επιτοκίων, τη δεύτερη που ανακοινώνεται εν μέσω οικονομικής κρίσης. Μετά από περισσότερα από 10 χρόνια, οπότε τα επιτόκια παρέμεναν σταθερά στο 0,25%, τον περασμένο Νοέμβριο η Κεντρική Τράπεζα ανέβασε το βασικό επιτόκιο στο 0,5%. Σήμερα, το ανέβασε και πάλι, αυτή τη φορά στο 0,75% και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ακολουθήσει και νέα αύξηση τους επόμενους μήνες.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε στην ανακοίνωση που εξέδωσε, εάν οι μακροοικονομικές της εκτιμήσεις επιβεβαιωθούν, τότε θα πρέπει να προχωρήσει σταδιακά σε περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων. Μάλιστα, στις τελευταίες της προβλέψεις για τον πληθωρισμό -που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα- εκτιμά πως οι τιμές καταναλωτή θα αυξηθούν κατά 2,2% το 2019 και 2,1% το 2020.

Σύμφωνα με τον διοικητή της Τράπεζας, Μαρκ Κάρνει η οικονομία ανέκαμψε στο δεύτερο τρίμηνο, μετά τη μικρή επιβράδυνση που σημείωσε στις αρχές του έτους.

«Είναι πολύ δύσκολο για την Τράπεζα της Αγγλίας να πείσει την αγορά ότι πρέπει να αυξήσει τα επιτόκια, όταν όλοι γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει ακόμη καμία συμφωνία για το Brexit» δήλωσε στο Bloomberg η Τζέιν Φόλει, στρατηγική αναλύτρια της Rabobank International. «Για μένα δεν είναι πιθανό να προχωρήσει η Τράπεζα σε νέα αύξηση τους επόμενους μήνες. Η στερλίνα παραμένει ιδιαίτερα ευάλωτη στην πολιτική αβεβαιότητα».

Ήδη, με την είδηση της αύξησης των επιτοκίων, αν και ήταν αναμενόμενη, η στερλίνα, υποχώρησε κατά 0,9% σε σχέση με το αμερικανικό νόμισμα με την ισοτιμία να διαμορφώνεται σε 1,3016 δολ.