ΗΠΑ προς Τουρκία: Κυρώσεις εάν δεν απελευθερώσετε τον πάστορα

ΗΠΑ προς Τουρκία: Κυρώσεις εάν δεν απελευθερώσετε τον πάστορα

Δεν ανεχόμαστε απειλές από κανέναν, απαντά η Τουρκία

Ανεβαίνουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας για το θέμα του Αμερικανού πάστορα. Ο Ντόναλντ Τραμπ και νωρίτερα ο αντιπρόεδρός του, Μάικ Πενς διεμήνυσαν στην Άγκυρα πως θα υποστεί συνέπειες στην περίπτωση που δεν απελευθερώσει άμεσα τον Άντριου Μπράνσον που κρατείται στις τουρκικές φυλακές για 21 μήνες.

Σκληρή ήταν η απάντηση της Άγκυρας μέσω του υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος τόνισε ότι κανείς δεν μπορεί να επιβληθεί στην Τουρκία. «Δεν πρόκειται ποτέ να ανεχθούμε απειλές από κανέναν. Ο νόμος ισχύει για όλους, χωρίς εξαιρέσεις».

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος τύπου του τουρκικού ΥΠΕΞ τόνισε ότι είναι επιτακτική ανάγκη η αμερικανική διοίκηση να εγκαταλείψει την «άδικη ρητορική» και να επιστρέψει στον «εποικοδομητικό διάλογο». «Είναι αδύνατο να αποδεχθούμε τα απειλητικά μηνύματα της αμερικανικής διοίκησης, που αγνοεί πλήρως τη συμμαχία και τις φιλικές σχέσεις μεταξύ των χωρών μας» τόνισε ο Χάμι Ακσόι σε γραπτή δήλωσή του.

ΗΠΑ

Νωρίτερα, σε tweet του ο Αμερικανός πρόεδρος είχε εκφράσει την πρόθεση των ΗΠΑ να επιβάλουν κυρώσεις στην Τουρκία για την επί μακρόν κράτηση του πάστορα Άντριου Μπράνσον, ζητώντας παράλληλα την άμεση απελευθέρωσή του.

Σκληρή γλώσσα είχε χρησιμοποιήσει λίγο πριν και ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς. «Προς τον πρόεδρο (Ρετζέπ Ταγίπ) Ερντογάν και την τουρκική κυβέρνηση, έχω ένα μήνυμα να στείλω εκ μέρους του προέδρου των ΗΠΑ: αφήστε ελεύθερο τον πάστορα Άντριου Μπράνσον τώρα ή ετοιμαστείτε να αντιμετωπίσετε τις επιπτώσεις».

«Εάν η Τουρκία δεν λάβει άμεσα μέτρα ώστε να αφεθεί ελεύθερος αυτός ο αθώος κληρικός και να επιστρέψει στην πατρίδα του την Αμερική, οι ΗΠΑ θα επιβάλουν βαριές κυρώσεις στην Τουρκία έως τη στιγμή που ο Άντριου Μπράνσον θα είναι πλέον ελεύθερος» τόνισε ο Μάικ Πενς, μιλώντας εκ μέρους του Αμερικανού προέδρου, σε μια εκδήλωση στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Χθες, τουρκικό δικαστήριο απεφάνθη ότι ο Μπράνσον, που παρέμεινε φυλακισμένος τους τελευταίους 21 μήνες, θα πρέπει να τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό. Το να τεθεί σε κατ' οίκον περιορισμό «είναι ένα πρώτο καλοδεχούμενο βήμα όμως δεν επαρκεί» υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ. «Στον Άντριου Μπράνσον αξίζει να είναι ελεύθερος» επέμεινε ο Μάικ Πενς.